Bijna 5 jaar geleden ging ik met mijn man op huwelijksreis op een cruiseschip. Het was een reis langs Hamburg, Stockholm, Helsinki, Sint Petersburg, Tallinn en Kopenhagen. We bezochten vooral veel kathedralen. In Sint Petersburg, waar we 2 dagen verbleven, bezochten we de kathedraal Spilled Blood. Deze kathedraal vonden we zo mooi, zowel van binnen als van buiten, dat we een Fabergé-ei met deze kathedraal erin kochten op het schip.
Tussen 1883 en 1917 maakte Peter Carl Fabergé, de officiële juwelier van het Russische Keizerlijke Hof, in totaal 69 met juwelen versierde paaseieren voor de Tsaar, de aristocratie en de industriële en financiële elite. Ze staan nu bekend als Fabergé-eieren en staan over de hele wereld bekend als een symbool van openlijke luxe, maar van de oorspronkelijke negenenzestig exemplaren, bestaan er nog maar eenenzestig. Dus wat is er gebeurd met de andere acht eieren? Dit is een mysterie waarover al jarenlang wordt gediscussieerd in de kunstwereld.
Het verhaal van Fabergé begint net voor Pasen in het jaar 1883, toen Tsaar Alexander III, vader van de laatste Tsaar Nicholas II, opdracht gaf om een ei met juwelen als Paascadeau te geven aan zijn jonge vrouw Maria Flodorovna (geboren als Dagmar van Denemarken). De arme Maria had haar familie moeten verlaten om te trouwen met een volslagen vreemdeling met wie ze samen een vreemd land moest regeren, en net als vele andere prinsessen in die situatie had ze erg veel last van heimwee, zo erg dat ze bijna depressief was.
Om Maria op te vrolijken, gaf haar man de opdracht om het allereerste Fabergé-ei te laten maken. Het ei was schitterend; als je de platina schil opende dan gaf deze een gouden dooier prijs, die op zijn beurt een hele kleine gouden kip liet zien die trots de Russische keizerlijke kroon droeg. Wat het een nog mooier geschenk maakte was het feit dat het werd geïnspireerd door een bestaande collectie van het Deense koningshuis, waarmee hij de jonge Tsarina een tedere herinnering cadeau deed. Het presentje was succesvol en Maria was zo blij met het ei dat de Tsaar besloot dat het een traditie zou worden. Zelfs na zijn dood bleef zijn zoon Nicholas II opdracht geven om de geschenken te laten maken, elk met een unieke en spectaculaire verrassing.
Door de jaren heen zorgde Fabergé voor de productie van 52 keizerlijke eieren die aan Maria en haar schoondochter cadeau werden gedaan. Van deze exemplaren weet men van 44 waar ze zich bevinden. Nummer 43, ‘Constellation Tsarevich’ en 44, ‘Birch Karelia’ werden nooit helemaal voltooid als gevolg van het uitbreken van de Russische revolutie en de executie van de Romanov familie. De andere acht ontbreken echter, als ze überhaupt nog steeds bestaan.
Hoewel er niet meer eieren werden gemaakt in opdracht van de familie Romanov, is het Fabergé-huis nog een eeuw doorgegaan met het maken van luxueuze eieren.
Beeld © Josine Dee/Te Leuk Wonen
Bron: http://www.catawiki.nl
*Dit ei wat wij kochten is geen origineel Fabergé-ei. Sommige echte eieren zijn miljoenen euro’s waard.
Geef een reactie