Mijn okergele kersttafel van 2019 met donkerblauw servies

Mijn okergele kersttafel van 2019 met donkerblauw servies

20 december 2019 0 Door teleukwonen

Afgelopen week heb ik mijn kersttafel proef gedekt. Over 5 dagen is het immers alweer kerst. Hoog tijd voor wat kerstinspiratie, want mijn kersttafel is verre van traditioneel!

De mensen die mij volgen op social media weten misschien wel dat ik er aan zat te denken om een ander vloerkleed te nemen voor in de woonkamer. Dit omdat het kleed wat er nu ligt vrij plat is en ik dacht dat een wat dikker kleed behagelijker zou zijn voor in de winter. Nou hebben wij vloerverwarming in combinatie met een tegelvloer en blijkt dit toch heerlijk warm te zijn. In de woonkamer ligt het okergele vloerkleed “Stilleven met bloemen” van Georgius Jacobus Johannes van Os. Ik vind dit een prachtig vloerkleed, maar voor de kerst dacht ik dat het misschien te zomers aan zou doen vanwege de print. Niks bleek minder waar.. Toen ik een paar maandjes geleden kerstinspiratie op ging doen bij Intratuin, bleek okergeel juist één van de trendkleuren te zijn met kerst. Natuurlijk moet je ervan houden, maar ik vond het eigenlijk wel heel leuk en gezellig staan. Is een keer wat anders dan rood en groen.

Bij H&M kocht ik online een okergeel tafelkleed. Toen ik deze binnenkreeg was deze precies goed qua kleur. Niet te fel, zoals je ze soms weleens ziet. En het tafelkleed paste ook perfect bij de nieuwe goudkleurige lampen boven de eettafel.

Daarna moest de tafel natuurlijk worden gedekt met servies. Ik ben echt een hele tijd op zoek geweest naar mooi betaalbaar servies. Eerst had ik namelijk servies van Earthware in gedachte om te gebruiken, maar dit bleek uiteindelijk best prijzig te zijn. Dit was mooi groen servies, wat ik altijd al wilde.

Uiteindelijk kwam ik bij Ikea en zag ik een nieuwe servieslijn Strimmig, ontworpen door designer Jennifer Idrizi. Ik was meteen verkocht! Ik koos er voor om verschillende borden en kommetjes met elkaar te combineren in eenzelfde kleur donkerblauw. Het donkerblauw steekt mooi af tegen het okergele tafelkleed en geeft daarmee een mooi contrast. Je kunt deze borden ook combineren met andere kleuren uit dezelfde lijn. De bloempatronen op het servies zijn geïnspireerd op de Scandinavische flora en Japanse eenvoud, waardoor het modern en stijlvol overkomt en een ambachtelijke uitstraling heeft.

Voor de opbouw van de borden ben ik begonnen met een groot bord, daarbovenop een klein bord en daar bovenop een kommetje. Op het kommetje heb ik een opgerolde servet in lichtbeige gelegd met een simpel strikje van touw. De kleur van de servetten komt weer mooi terug in de rugkussens van het eetkamerbankje.

Bij het mooie blauwe servies heb ik zilverkleurig bestek gebruikt dat we al hadden. Dit bestek komt van Ikea, maar ik weet niet hoe dit heet.

Om de tafel helemaal af te maken heb ik zelf een guirlande gemaakt voor op de tafel. In eerste instantie wilde ik zelf van vers kerstgroen, zoals nobilis en prunus, gecombineerd met eucalyptus en olijftakjes een guirlande maken. Maar uiteindelijk was dit vrij kostbaar. Verder was ik ook bang dat het uit zou gaan vallen, omdat het geen water kan krijgen. Ik besloot daarom van een guirlande die ik nog had liggen, een nepperd, iets moois te maken. Ik vouwde de guirlande dubbel en bond deze strak samen met touw. Nu was de guirlande 2 keer zo dik en lekker mooi vol. Ik combineerde de kunsttakken nog met wat verse eucalyptus takken en met wat dennenappels in de kleuren groen, blauw en bruin. Het blauwe komt dan weer terug in de borden, de bruine kleur combineert goed bij de kleur Spiced Honey op de muur en groen is een kleur wat eigenlijk overal bij staat. De eucalyptus takken kun je er los tussen steken, maar ik heb er voor gekozen om ze met draad vast te binden. Dit kun je doen met wikkeldraad dat je kan kopen bij een tuincentrum of bij een bloemenwinkel. Je hebt dit draad in verschillende kleuren. Als je ze hiermee vast wil binden, zou ik voor een groene kleur draad gaan, omdat dit het minst op zou vallen tussen de groene takken. Je kunt ze ook vastzetten met bloemendraad, dit is altijd groen, behalve corsagedraad, dat is er ook in zilverkleurig. Gebruik bij het vastzetten van eucalyptustakken draad 0.9 mm. Werk de uiteinden van de draden goed weg, zodat je je niet bezeerd bij het oppakken van de guirlande. De dennenappels kun je met dezelfde dikte draad vastzetten.

Tot slot heb ik de tafel afgestijld met wat verschillende metalen, groene waxinelichtjes, maar ook met marmeren waxinelichtjes voor het luxe gevoel. Ik heb de waxinelichtjes random in kleine groepjes op de tafel gezet. Als je dan de waxinelichtjes aan doet in combinatie met de lampen aan, is het een heel gezellig geheel geworden.

Ik ben super benieuwd wat jullie van mijn kersttafel 2019 vinden met mijn okergele tafelkleed gecombineerd met het donkerblauwe servies. Laat het me vooral weten hieronder in een reactie!

Beeld © Josine Dee/Te Leuk Wonen