Mijn loungehoek + tips hoe je jouw loungehoek kan stylen

Mijn loungehoek + tips hoe je jouw loungehoek kan stylen

30 april 2020 5 Door teleukwonen

Wat een heerlijk weer hadden we de afgelopen weken! Gelukkig moet de zomer nog komen en weet ik zeker dat we dan tegen die tijd weer heerlijk in de tuin kunnen zitten. Is jullie loungehoek al af? Speciaal in deze blogpost deel ik waar alles van mijn loungehoek vandaan komt en hoe je jouw loungehoek gezellig en mooi kan stylen. En niet geheel onbelangrijk; waar let je nou op bij het kopen van een loungehoek?

Het kiezen van het perfecte loungemeubel

Laten we beginnen bij het begin; de aanschaf. Als je een loungehoek of lounge set gaat aanschaffen is het belangrijk om te weten met hoeveel mensen je er aan gaat zitten. De hoek telt niet mee als zit plek, omdat je daar te weinig plek hebt voor je benen als er ook nog mensen naast je zitten.

Het materiaal is ook belangrijk. Je hebt loungesets van hout, metaal, bamboe of wicker. Hout geeft een hele gezellige en sfeervolle uitstraling. Je moet er alleen wel aan denken dat je het dan elk jaar weer moet behandelen om het mooi te houden. Ook kunnen er bijvoorbeeld wespen aan gaan knagen. Het hout wat ze er af knagen gebruiken ze om wespennesten mee te bouwen. Metaal kan als het in de zon staat heel heet worden, dat is iets om over na te denken. Een bamboe lounge set staat van zichzelf ook al heel gezellig. Hier kunnen trouwens ook wespen aan gaan knagen. Wicker lijkt op riet wat gevlochten is, maar het is gewoon van kunststof. Als de lounge set in de zon staat en hoe donkerder het wicker, kan het materiaal heet worden. Het is immers toch plastic. Ook iets om over na te denk dus.

De standplaats is daarom erg belangrijk voor het materiaal. Staat het in de zon of in de schaduw?

Dan de kussens; deze koop je er vaak bij. De kussens zijn vaak synthetisch, wat betekend dat er dus plastic in zit. Als de kussens in de zon liggen, worden ook deze snel heet. Je kunt natuurlijk katoenen kussens nemen, maar ze zullen dan heel snel verkleuren door het zonlicht.

Je hebt ook loungesets met in de hoek een opbergsysteem, wat je ook als tafeltje kan gebruiken. Ik heb zelf een aparte opberg box erbij gekocht waar ik de kussens in kan opbergen.

Ook heb je sets waar je de elementen kan verwisselen. Je kunt dan bijvoorbeeld de linker- of rechterhoek langer of korter maken door het element te verwisselen. Bij mijn lounge bank kan dat ook door middel van clips aan de onderkant van de bank. De clips houden de elementen bij elkaar zodat ze niet gaan verschuiven als je er op gaat zitten.

En dan nog een tip bij de aanschaf; koop niet de hele set kant en klaar zoals die staat in de showroom. Je krijgt dan namelijk het “vakantiehuisjes” effect. Dus niet een wicker bank en een wicker tafel! Het gaat om een mix van verschillende materialen.

Pallets als loungetafeltje

Mijn loungehoek kocht ik ooit als dining set bij Intratuin die bestond uit een wicker hoekbank met wicker eettafel. De tafel heb ik vervangen voor twee pallets die ik op elkaar heb gestapeld. Doordat het tafeltje nu lager is krijg je veel meer dat lounge gevoel. De pallets hebben we ooit een keer bij een bestelling gekregen voor het transport van een aantal bamboe planten, maar tegenwoordig kun je zulke pallets ook kopen bij de bouwmarkt. Vaak zijn ze dan wel een stuk lichter van kleur als deze van mij.

Een buitenkleed is een must!

Een loungehoek is nooit af zonder een mooi buitenkleed. Een kleed verbindt toch de bank met het tafeltje en de verschillende bijzettafeltjes. Als het kleed er niet zou liggen, zouden de elementen wat los van elkaar staan. Nu zijn ze “gegroepeerd” en is het een geheel. In de woonkamer heb je hoogstwaarschijnlijk ook een kleed liggen. Buiten kan dat ook prima. Dit buitenkleed kocht ik online en is van Garden Impressions. Dit is de Tilo Robusto Blue. Je hebt ook nog andere varianten en kleuren. Ook zijn deze in verschillende maten verkrijgbaar. En wat ook nog eens handig is aan dit buitenkleed, is dat je hem gewoon kan afspuiten met de hogedrukspuit!

Het stylen van je loungetafeltje

Op de pallets heb ik twee bloempotten staan met plantjes er in. Een bloempot in het groen, omdat die kleur terug komt in het kleed en een terracotta pot in het bruin. Verder koos ik ervoor om er nog een windlicht bij te zetten in het groen met een messingkleurig accent. Je hebt dan een mooi groepje van 3. Vaak kies ik voor groepjes van 3 of 5, omdat je dan een mooi oneven aantal hebt. Dat staat toch even wat natuurlijker dan groepjes van 2 of 4. Ook let ik er op dat de verschillende items verschillende hoogtes hebben. Dit geeft ook dat natuurlijke effect. Dus waar let je op bij het stylen van een tafeltje; een oneven aantal items. Kleurbalans (overdrijf het trouwens niet om alles groen te kiezen, omdat het kleed toevallig groen is). Verschillende hoogtes van de items.

De plant in de groene bloempot heb ik een keer gekregen voor mijn verjaardag en de Pilea is een stekje van mijn grotere Pilea die bij mij in de woonkamer staat. Het windlicht kocht ik ooit een keer bij Intratuin.

Kies voor een pergola voor dat geborgen gevoel

Dan een tip voor het geborgen gevoel van een loungehoek; kies voor een overkapping of een pergola met bijvoorbeeld blauwe regen of clematis. Ik zou niet zo snel voor een druif gaan, omdat je er ook rekening moet houden dat de druiven dan vallen op je tuinkussens en zo mogelijk vlekken kunnen geven. Met blauwe regen heb je ook blaadjes die vallen op je kussens, maar dit zijn droge blaadjes die je er makkelijk van af klopt. Als er geen pergola zou staan met blauwe regen, zou je veel minder dat knusse gevoel hebben. En het is ook nog eens handig tegen de zon. Mocht je voor een overkapping kiezen, maak hem dan niet aan beide zijden dicht. Je wilt toch nog wat van je tuin kunnen zien. Ook dien je er rekening mee te houden dat onder een overkapping zitten donkerder is dan onder een pergola. Het dak van een overkapping is toch vaak helemaal dicht. Je kunt natuurlijk voor een glazen dak kiezen, maar in de zon wordt dit al snel heet. Mocht je de overkapping toch aan beide zijden dicht gaan maken, denk dan ook aan de verlichting. Het zou zonde zijn als je er straks in het donker zit!

Bij onze pergola hebben we bewust een opening in het midden gelaten, om hem te kunnen snoeien. Anders kom je er met de heggenschaar niet meer bij.

Onze pergola hebben we zelf gemaakt en ik heb er zelf blauwe regen tegenaan laten groeien. Mocht je dit ook willen doen, dan is het verstandig om de blauwe regen zo klein mogelijk aan te schaffen. Zo kan je de blauwe regen al heel laag om de paal geleiden. En ook belangrijk; bij de Wisteria sinensis Prolific geleid je de ranken altijd tegen de klok in. Verder moet je er rekening mee houden dat deze plant heel snel groeit en je hem dus regelmatig moet snoeien, minimaal twee keer per jaar is echt nodig!

Kies voor extra bijzettafeltjes

Om het nog knusser te maken heb ik aan beide kanten van de bank bijzettafeltjes gezet. Twee verschillende uiteraard, want ik heb een allergie voor symmetrie. Op de tafeltjes koos ik voor verschillende items, zoals verschillende plantjes, een stuk koraal, en een plantenspuitje. De plantjes komen van Intratuin, het koraal kreeg ik een keer voor mijn verjaardag. Het is trouwens nep, volgens mij is het 3D geprint, maar het heeft prachtige details. Het komt trouwens van Koya Living. Het plantenspuitje kocht ik ooit een keer voor een paar euro bij Kwantum.

Het linker bijzettafeltje met de messing pootjes is van Binti Home en kocht ik bij Kwantum. Het rechter tafeltje is van By Boo en kocht ik bij Intratuin. Enne.. het is ook nog eens handig van die extra bijzettafeltjes om je koffie of thee op te zetten bijvoorbeeld!

Je loungebank afstylen met verschillende kussentjes

Laten we bij de basis beginnen; de bankkussens; deze koos ik in een lichte kleur, omdat de tegels al donker zijn. Deze kussens waren er namelijk ook in het donkergrijs. De bank stylde ik verder af met verschillende kussens in verschillende kleuren en prints. Ook een plaid mag zeker niet op de bank ontbreken. Ik koos voor een mooi groen plaid die ik nonchalant over de bank heb gedrapeerd. Daarop komt een groepje van kussens. In dit geval 3. Twee vierkante en een ronde. De grootste in het groen met print achter, daarvoor een wat kleinere in het roze met print. En daar weer voor een ronde in het bruin. Het bruin komt weer subtiel terug in het roze kussen. Helemaal links een kussen in het groen met een print met kraanvogels. In het kussen zitten ook gouden accenten die weer terug komen in het windlicht op tafel en in het plantenspuitje. Helemaal rechts op de bank ligt een effen kussen met bruine franjes. Het bruin komt weer terug in het ronde kussen.

Het plaid komt van H&M Home en de kussentjes van links naar recht; H&M Home, Intratuin, Leen Bakker, H&M Home, Intratuin.

Pimp je schutting met bamboe

Dan nog een tip voor als je een lelijke schutting hebt. Je kunt hem net als ik bekleden met bamboe of je kunt hem zwart schilderen. Als je hem zwart schildert steekt het groen er heel mooi tegen af. Of wat dacht je van een kleurtje? Mooi donkergroen of donkerblauw? Dat haalt het chique gevoel naar buiten. Ook deze kleuren geven een mooi contrast met planten en bloemen. Het bamboe geeft weer een soort van “vakantie gevoel”.

De bijzettafeltjes zijn eigenlijk voor binnen, maar kunnen overdag ook prima buiten als het niet regent. ’s Avonds haal ik ze altijd weer naar binnen.

Bij het afstylen van je loungehoek gaat het dus om kleurbalans, de juiste hoeveelheid items en contrast. Dus geen grijze bank, grijs kleed èn grijze tegels! Het gaat om het combineren van verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld wicker met hout en bamboe.

Ik ben heel benieuwd wat jullie van mijn loungehoek vinden en hoe jullie je loungehoek hebben gestyled of gaan stylen deze zomer!

Beeld © Josine Dee/Te Leuk Wonen