Een piano in huis en hoe je die mooi kunt stylen

Een piano in huis en hoe je die mooi kunt stylen

11 juni 2020 0 Door teleukwonen

In 2008 kocht ik mijn eerste, eigen piano. Ik woonde toen nog in mijn ouderlijk huis. Het was een tweedehands, glanzende, gitzwarte met een hele mooie romantische klank. Toen ik in 2013 ging samen wonen met manlief, verhuisde de piano uiteraard mee.

In het begin stond de piano tegen de muur van de gang, omdat we anders bang waren dat de buren last zouden hebben. Later merkten we dat het eigenlijk niks uit maakte waar de piano stond qua geluid, omdat ons huis wel heel goed geïsoleerd bleek te zijn. Dus hadden we besloten de piano te laten verplaatsen naast het grote raam aan de voorkant van het huis. Het ding was immers lood en lood zwaar!

Na een aantal jaar besloot ik op een dag dat er behang achter de piano moest komen. Het moest sowieso iets met zwart worden, dan zou de piano minder opvallen. In het begin stond hij namelijk tegen een witte muur. Dus op een dag gingen manlief en ik naar Zwolle naar de Hornbach, om daar behang uit te zoeken. Ik had al wat research gedaan, maar ter plekke bleek dat het behang wel heel erg veel goud had. Gelukkig lukte het om toch nog een prachtig behangetje te vinden. Het was immers niet echt naast de deur. Het werd een mooi behangetje van Marburg met zwart/goud pleisteroptiek.

Eenmaal thuis kwam de grootste uitdaging; die piano moest weer aan de kant, anders konden we niet behangen! Met een stel oude kranten en karton hebben we hem toch zelf van de muur weten te krijgen. Toen kon het behangen beginnen en wat was het een lastig patroon. Maar uiteindelijk was het toch gelukt! En misschien denk je nu; wat hangt die klok belachelijk hoog.. Dat vind ik ook, maar helaas kan die niet lager vanwege de klep van de piano. Anders kan die niet open als de piano gestemd moet worden. Gelukkig doet een beetje styling wonderen! Maar hoe pak je dat nou aan? Ik laat je hier 3 verschillende voorbeelden zien.

In de weer met gedroogde bladeren

Het behang en de muurkleur (Spiced Honey van Flexa) is de basis. Van daaruit kun je verder de kleuren en materialen kiezen. Zelf houd erg van dat botanische en een plant, een bos bloemen of gedroogde bloemen mag dan zeker niet ontbreken op de piano. Meestal zet ik 2 groepjes op de piano; eentje links en eentje rechts. Ik zorg er dan voor dat de ene groep hoger is dan de andere. Ook let ik op kleurgebruik en verschillende vormen. De bruin- en geeltinten komen hier weer terug in het kleine potje met het plantje erin en in het beeldje met de vogeltjes. De lijstjes zijn allemaal zwart, wat weer mooi combineert met de piano. Qua vorm zijn de lijstjes allemaal vierkant of rechthoekig. Om het geheel daarom wat te breken heb ik er voor gekozen er wat vazen bij te zetten met ronde vormen.

Ik begin altijd met de grootste groep. Voor dit voorbeeld staat de grootste aan de rechterkant, maar deze zou ook net goed aan de linkerkant kunnen staan. Ik ben gestart met de grote, groene vaas met de pampasgrassen erin. Daar schuin achter plaatste ik 3 verschillende formaten lijstjes met gedroogde bladeren erin. Het grootste lijstje aan de kant van de vaas. Daar schuin voor een vierkant lijstje. En in midden een klein, rechthoekig lijstje. Omdat de piano glad is, glijden de lijstjes weg als je er niks voor zet, dus zette ik een klein plantje in een klein potje ervoor neer. Als finishing touch zetten ik naast het plantje nog een waxinelichtje, want naast planten of bloemen, mogen ook kaarsen of waxinelichtjes zeker niet ontbreken op een piano.

Aan de linkerkant kwam dus een wat kleiner groepje. Ik koos voor een mooi, grijs vaasje met daarin een gedroogde hortensia. Daar schuin achter zette ik weer 2 lijstjes. Dit keer eentje met een libelle en een wat kleinere met 4 gedroogde blaadjes erin. En ook hier weer; als ik niks voor de lijstjes zou zetten gleden ze gewoon weg. Dus zette ik een mooi beeldje met vogeltjes ervoor.

 

Een beetje roze, paars en groen

Hier heb ik een totaal ander voorbeeld. De styling is wat kleiner en dit keer heb ik andere kleuren gebruikt, zoals roze, paars en wat groen. De aanpak is hetzelfde als hierboven. Ik begin altijd met de grootste items en daar bouw ik dan omheen. De roze en paars tinten komen terug in de ingelijste kaartjes en in de presse papier. Om het geheel niet te roze te maken, heb ik aan de linkerkant nog een groen vaasje gezet. Het groen komt ook weer terug in de blaadjes van de ingelijste bloemenkaarten en in de bloemen in de paars/roze vaas. Persoonlijk vind ik deze styling wat minder, omdat je hier niet echt een mooie aansluiting hebt met de klok aan de wand. Liever zou ik er dan een grotere vaas voor zetten, die iets overlapt met de klok.

Hier kun je zien wat ik bedoel met de “aansluiting” met de vaas met de bloemen en de klok. Mooier is het als de vaas wat groter is en dat de bloemen half voor de klok komen te staan. Op die manier kan je de klok meer betrekken met de styling op de piano en is het niet zo’n los object.

 

Vormen terug laten komen

Hier heb ik wel weer een hoge vaas met hoge pampasgrassen half voor de klok staan. Zie je dat dit meteen “verbindt”? Naast de vaas heb ik een kaarshouder met een messing cirkel gezet. De ronde vorm komt weer terug in de klok. Tussen de vaas en de kaarshouder heb ik nog een groen, glazen plantenspuitje gezet met messing details. Dat messing komt weer terug in de kaarshouder. Aan de rechterkant op piano staat een kleiner groepje. Ik ben begonnen met het koraal, waarvan de witte tint weer terug komt in de kaarsen. Daar half voor heb ik een geurkaars gezet en daar links van een marmeren waxinelichthouder.

Persoonlijk is de styling van het eerste voorbeeld mijn favoriet. Dit omdat de items op de piano ook een mooi geheel vormen met de klok aan de wand. Je ziet ook dat je op zo’n grote piano best flink kan uitpakken met wat grotere items. Op deze manier creëer je een mooi rustig geheel.

Mocht je nou geen piano in huis hebben, dan kun je deze tips ook prima gebruiken voor op bijvoorbeeld een dressoir, of een halfhoge kast.

Ben heel benieuwd welk voorbeeld jullie favoriet is! Laat je het me even weten hieronder in een reactie?

 

Lees ook:

Beeld © Josine Dee/Te Leuk Wonen