Mijn kersttafel met rijkelijke natuurlijke kleuren + 7 tips voor een mooi gedekte tafel!

5 minuten

Nog even en dan is het alweer kerst. Dit jaar ziet mijn kersttafel er heel anders uit. Vorig jaar had ik namelijk een okergele kersttafel met donkerblauw servies. Dit jaar dek ik mijn tafel met een bordeaux rood tafelkleed met botanisch printje en combineer ik dit met mooie natuurlijke kleuren en materialen. Nu denk je vast; hoe krijg ik nou mijn tafel zo mooi gedekt? In dit artikel geef ik een aantal tips, zodat ook jij dit voor elkaar krijgt!

Mijn inspiratie tot deze mooie kleuren komt van het messing lampje met bordeaux rode lampenkapje dat op mijn gitzwarte piano staat. Deze kleur staat prachtig bij de kleur Spiced Honey van Flexa die ik op de muren heb in de woonkamer en keuken. Per toeval kwam ik dit mooie bordeaux rode tafelkleed tegen bij Zara Home. De bordeaux rode kleur combineert prachtig bij de groene borden en de bruintinten van de tafelslinger.

De hanglamp gaf ik dit jaar ook een kerst tintje. Ik drapeerde een besjesslinger van Intratuin om de bamboe stok heen van de lamp. Ik zat nog te denken om wat kersthangers of kerstballen tussen de lichtbronnen te hangen, maar ik vond dat de focus echt naar de tafel moest, want daar gaat het uiteindelijk om, dat daar je aandacht naar toe getrokken wordt.

De prachtige slinger van echte en natuurlijke materialen komt van Zara Home. Maar zo’n slinger kun je ook prima zelf maken. Er zitten wat kunststof besjes, echte dennenappels en verschillende soorten grasjes en mosjes in. De rode besjes komen weer terug boven in de hanglamp.

De tafel stylde ik ook af met verschillende waxinelichtjes. Want kaarsjes of waxinelichtjes mogen echt niet ontbreken op een kersttafel. Het straalt warmte uit en het staat lekker knus.

Ik gebruikte verschillende soorten waxinelichthouders op de tafel. Deze marmeren waxinelichthouder kreeg ik een keer voor mijn verjaardag en komt van Koya Living. Het materiaal combineert prachtig bij de natuurlijke materialen van de slinger en het goudkleurige bestek.

Dit marmeren waxinelichthoudertje had ik al. Zo zie je maar weer dat niet alles nieuw hoeft en je makkelijk items kunt gebruiken die de al hebt.

Dit donkergroene waxinelichthoudertje had ik ook al en kocht ik een paar jaar geleden bij H&M Home.

Ik stylde de tafel met groene borden van Kwantum en combineerde dit met goudkleurig bestek van H&M Home. Op de borden legde ik een opgerold servetje neer met een subtiel strikje van touw.

Nu denk je vast; dit wil ik ook! Hieronder geef ik de benodigdheden en een aantal tips voor het dekken van een mooie kersttafel.

Benodigdheden:

  1. Tafelkleed of tafellopers
  2. Borden (platte en diepe)
  3. Bestek
  4. Glazen
  5. Servetten
  6. Kaarsjes of waxinelichtjes
  7. Kerstdecoratie

 

En dan volgen hier de tips om jouw perfecte kersttafel te creëren:

Tip 1: Bepaal je kleuren

Bepaal de kleuren waar je mee wilt werken. In mijn geval zijn dat vooral rood, groen en bruin. Gebruik in ieder geval niet meer dan 5 kleuren. Zorg voor een goede verdeling van de kleuren over de gehele tafel.

 

Tip 2: maak gebruik van een tafelkleed

Maak gebruik van een tafelkleed of anders een aantal tafellopers. In een chic restaurant zit je immers ook niet aan een kale tafel te eten. En gebruik alsjeblieft geen plastic placemats!

 

Tip 3: Stapel verschillende borden voor een diepte effect

Gebruik platte en diepe borden. De diepe borden zet je bovenop de platte borden. Zet de borden een paar centimeter vanaf de rand van de tafel neer. Door verschillende borden op elkaar te zetten, creëer je een mooi diepte effect.

 

Tip 4: Vergeet de servetjes niet

Op de borden kun je een servetje leggen. Je kunt ze ook onder het bestek leggen. Zelf heb ik een servetje opgerold met daar omheen een strikje van touw. Je kunt ze ook in een figuurtje vouwen, afhankelijk van de sfeer of thema van jouw kersttafel.

 

Tip 5: Stem je bestek af op je servies

Combineer je servies met bijpassend bestek. En dan bedoel ik qua kleur en stijl. Zorg dat het bestek net als de borden een paar centimeter vanaf de tafelrand ligt.

 

Tip 6: Zorg voor eenheid in de glazen

Kies voor allemaal dezelfde glazen. Het staat erg rommelig als iedereen een ander soort glas heeft.

 

Tip 7: Het bepalen van de kerstdecoratie hangt af van je lamp

Het kiezen van de kerstdecoratie hangt af van wat voor soort lamp je boven je tafel hebt hangen. Heb je een hanglamp met lichtbronnen die vrij laag hangen, dan kies je voor lage decoratie. Als je bijvoorbeeld een plafonniere hebt, dan kun je wat hogere decoratie toepassen. Zorg er in ieder geval voor dat als je voor hoge decoratie kiest, je elkaar wel nog kan zien. Zet bijvoorbeeld hoge kaarsen of hoge vazen zo neer dat ze niet voor het gezicht van de ander staan, dat praat immers zo ongezellig.

 

Heel veel succes en plezier met het dekken van jouw kersttafel! Laat vooral even weten welke sfeer of stijl jij hebt gekozen dit jaar!

 

Lees ook:

Beeld © Josine Dee/Te Leuk Wonen

5 minuten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: