Mijn grote hal makeover

6 minuten

Het heeft even geduurd, maar hier is die dan hoor; mijn grote hal makeover! De hal is vaak een onder geschoven kindje en wordt al snel als “rommelhok” gebruikt. Hoe dat komt en hoe je dat kunt voorkomen lees je onder andere in dit artikel.

De hal is vaak de eerste ruimte waar je binnenkomt. Je bent er ook meestal maar voor een korte tijd. Je vertrekt er om naar je werk te gaan of je komt er binnen om van het sporten thuis te komen. Daardoor kan het verleidelijk zijn spullen daar “tijdelijk” neer te zetten. Vooral onder de trap wordt het al snel een bende als je geen trapkast hebt. Dat is eigenlijk best zonde, daarom besloot ik mijn hal een flinke makeover te geven.

We zijn eerst begonnen met opruimen. Heel veel spullen hebben we weggegooid en op een vaste plek opgeruimd. Alle muren waren gebroken wit en we hadden rvs haken aan de muur om onze jassen aan op te hangen. Voor de kinderen hadden we een houten kapstok eronder hangen. Dit was erg onpraktisch. Onze jassen hingen over de jassen van de kinderen heen, waardoor het een hoop van jassen werd. Ook hing de linker haak te dicht op de hoek, waardoor als de jas aan de haak hing hij weleens om de hoek heen hing.

Het botanische behang bleef uiteraard gewoon op de wand. We hebben gekozen om de muren Joyful Ruby van Flexa te schilderen. Omdat je toch maar zo kort in de hal bent, wilde ik een kleur die je een energieke boost zou geven. De kleur rood is daar heel geschikt voor. Je zou rood ook kunnen toepassen in bijvoorbeeld je werkkamer. In de slaapkamer zou ik het bijvoorbeeld afraden, omdat je daar graag tot rust wil komen.

Ik wilde geen fel rood, maar een mooie warme, dieprode kleur met een beetje een rijke uitstraling. Ook past de kleur Joyful Ruby mooi bij Spiced Honey welke we op de muren in de woonkamer hebben.

De schoenenkast ruimde ik ook op. Oude, overbodige schoenen gingen weg en de overige schoenen (in dit geval de zomerschoenen) staan in de kast op de slaapkamer. De schoenen die we dagelijks dragen staan in de schoenenkast. En niet te vergeten; de overige stofzuigerkoppen liggen nu netjes in de schoenenkast. Voorheen slingerde deze ook altijd op de grond, omdat er geen plek voor was. Dan heb ik nog een tip; zorg ervoor dat er zo min mogelijk op de grond staat in de hal. Zo is het een stuk makkelijker om te stofzuigen en te dweilen. Tenslotte ziet het er ook nog eens opgeruimder uit!

De muur bij de kapstok werd ook Joyful Ruby, net als de muur bij de voordeur. Alle muren in de hal hebben we deze kleur gegeven. Hier heb ik voor gekozen om een warm en knus binnenkomen te creëren.

De kapstok is van marmer in een beige tint met messingkleurige haakjes en geeft een mooi contrast met de kleur Joyful Ruby.

Voor Ruben en Mila heb ik een houten laddertje onder de trap gezet waar de jassen aan hangertjes kunnen hangen. Alle mutsen, sjaals en wanten heb ik netjes opgeborgen in een mandje die op de ombouw staat van de vloerverwarmingsunit. De ombouw was net als de muren gebroken wit en heb ik in de kleur Joyful Ruby gelakt. Zo wordt het een rustiger geheel dan dat de ombouw wit zou zijn. Ook hun schooltasjes staan netjes op de ombouw of op de grond.

De trap was ook gebroken wit en 7 jaar geleden hadden we gekozen voor antracietkleurig halve maantjes, want dat stond zo goed bij de deurmat zeiden we toen. De trap was niet gekit en daardoor kraakte hij op sommige plekken als een malle.

Maar het ergste waren nog alle zilvervisjes. Het was vreselijk als je dan ’s avonds de trap op naar boven liep. We gingen dan ook elke avond op zilvervisjesjacht. Nu de trap gekit en gelakt is heb ik ze gelukkig niet meer teruggezien.

De trap hebben we in de kleur Forest Song van Flexa Pure gelakt met een matte uitstraling. Deze lak is kras en stootvast. Het is een watergedragen krijtverf die niet vergeelt. Ideaal dus voor de trap. Maar je kunt er ook kunststof mee schilderen, je dient dan wel eerst Pure grondlak aan te brengen voor de hechting. Handig voor als je bijvoorbeeld kunststof kozijnen hebt, kun je in een keer door!

Op de groene trap koos ik voor groene halve maantjes. Eerst wilde ik heel graag een traploper, maar dit was vrij kostbaar. Maar deze halve maantjes komen ook erg in de buurt van een traploper door de print.

Op de muur in het trapgat kozen we voor een lichtere kleur, omdat het anders te donker zou worden. In het trapgat bij ons zitten immers geen ramen en er komt dus weinig daglicht binnen. De kleur op de muur is Warm Shell en past perfect bij Joyful Ruby, maar ook bij Spiced Honey (woonkamer) en Classic Car (onze slaapkamer). En zelfs bij de slaapkamer van Ruben (Real Pistache en 100% Laurier) combineert hij prima.

De trapleuningen hebben we zo gelaten. Misschien dat ik de leuningdragers nog ga vervangen voor zwarte dragers.

Omdat de muur in het trapgat helemaal door naar boven loopt tot aan de zolder, besloten we de overloop ook maar gelijk aan te pakken. De muur bij het hoge raampje kreeg ook de kleur Joyful Ruby, omdat deze gelijk loopt met de muur beneden bij de voordeur. De overige muren kregen allemaal een mooi bordeaux rood behangetje met een “schelpenpatroon”.

Onder de schakelaars komt nog een Ikea Ivar hack. Deze hack komt binnenkort in een apart blogartikel.

Ik twijfelde nog wel een beetje of ik iets van wanddecoratie hier aan de muur zou hangen. Op zich vind ik de muur nu ook al zo mooi met het behang. En ik denk dat als het kastje er staat de overloop er ook weer totaal anders uit ziet.

En ik ben natuurlijk ook heel erg benieuwd wat jullie van mijn grote hal makeover vinden. Laat het vooral even weten in een reactie!

Lees ook:

Beeld © Josine Dee/Te Leuk Wonen

2 reacties op “Mijn grote hal makeover”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: