DIY bloesemboom met appelbloesemtakken

6 minuten

Een tijdje geleden vertelde ik dat ik mijn Paasboom had “omgedoopt” tot bloesemboom. Een bloesemboom stond al een hele tijd op mijn verlanglijstje. Niet een echte, maar een neppe. Hij staat immers op mijn werkplek op de zolder. De aanschaf van zo’n nep bloesemboom is vrij kostbaar, daarom besloot ik hem zelf te maken. In dit artikel leg ik jullie uit hoe ik dit heb gedaan.

Benodigdheden

Om de bloesemboom te maken heb je een aantal benodigdheden nodig, waaronder:

 • Een kniptang; om het binddraad mee door te knippen,
 • Binddraad; om de grotere bloesemtakken in de boom te binden,
 • Appelbloesemtakken.

Voor de kleinere bloesemtakjes heb je de volgende benodigdheden nodig;

 • Een schaartje; om het bindtouw mee door te knippen,
 • Bindtouw; om de kleinere bloesemtakjes mee in de boom te binden.

En uiteraard de nep boom. Ik had deze nep boom nog over van Pasen. Deze heb ik online ergens besteld, maar weet helaas niet meer waar.

Mocht je nou niet zo’n nep boom hebben of weten te vinden, dan kun je ook een hele mooie tak in het bos zoeken. Let er op dat de tak genoeg zijtakjes heeft om bloesemtakjes aan te kunnen bevestigen.

Tot slot heb je nog een grote pot nodig om de boom in te zetten. Verder heb je nog hydrokorrels en eventueel wat grote stenen nodig om te boom stevig in de pot te zetten. En wat mos om de hydrokorrels mee af te dekken.

Bloesemtakjes bevestigen

Je begint bovenaan met de grotere bloesemtakken. Deze bind je vast met bindraad. Je zorgt er hierbij voor dat de steel van de bloesemtak aan de achterkant van de boom zit. Schroom vooral niet om stelen gewoon af te knippen. Als je namelijk lange stelen bij elkaar bind aan de achterkant van de boom, krijg je een hele kluit aan stelen en dat wordt niet mooi. De lange stelen met bloesem bind je vooral aan de middelste (hoofd)tak van de boom (de stam). De zijtakjes van de bloesemtak kun je mooi ombuigen zodat er een mooi natuurlijk geheel ontstaat. Op deze manier krijgt de boom nog meer takjes en wordt deze mooi vol.

Voor de kleinere takjes kun je kiezen of je dit met binddraad doet of met touw. Niks is goed of fout. Het gaat er vooral om dat je een natuurlijke vorm krijgt en dat het bevestigingsmateriaal zo min mogelijk zichtbaar is. Voor het binddraad kies je dus een kleur die zo dicht mogelijk bij de kleur van de takken van de boom komt. Binddraad heb je namelijk in verschillende kleuren. Op bovenstaande foto kun je zien hoe ik een klein takje met binddraad heb vastgemaakt. Ik gebruik hier zelf het gewone donkergrijze binddraad, maar dit binddraad is er ook in bijvoorbeeld groen of bruin.

En op deze bovenstaande foto kun je zien hoe ik een klein takje met bindtouw heb bevestigd.

De verschillende vormen van takjes dienen goed verdeeld over de boom te worden bevestigd. Het ene takje heeft bijvoorbeeld een hele tros aan bloemetjes en het andere takje heeft bijvoorbeeld een aantal bloemetjes die nog in knop zitten of die net op het punt staan uit te komen.

Als je alle takjes goed verdeeld over de boom hebt bevestigd controleer je of je alle draadje mooi hebt wegwerkt. Je kunt er nog voor kiezen om de draadjes af te werken met caoutchouc. Dit is een soort rubberachtige tape dat, wanneer je het warm maakt met je vingers, blijft plakken. Het wordt ook wel bloementape genoemd. Je hebt ook caoutchouc van papier.

Mocht je de takjes nog willen afwerken met dit bloementape, dan wikkel je het tape om de stengels heen terwijl je het tegelijkertijd verwarmd met je vingers door er overheen te wrijven. Zo gaat de tape plakken aan de stengels. Je wikkelt door tot net over het binddraad en daar trek je het stuk tape van de rol. Je kunt ook een stuk tape van tevoren van de rol trekken, maar dan weet je niet of je uit komt of dat je misschien een flink stuk over houdt. Het tape rekt namelijk uit tijdens het gebruik doordat je het eigenlijk om de stengel “trekt”.

De boom in de pot plaatsen

Als je de boom vol met bloesemtakjes hebt en je bent tevreden over de vorm en de hoeveelheid bloemetjes, kun je de boom in de pot zetten. Mijn boom had een houten voetje zodat hij zelf kon blijven staan. Mocht je dit niet hebben, dan is het aan te raden de boom of tak al van tevoren in de pot te zetten en op de plek te zetten waar hij moet gaan staan. De pot kan namelijk erg zwaar worden waardoor hij lastig te verplaatsen is.

In mijn geval heb ik de pot voor een deel gevuld met hydrokorrels, daarna hebt ik de boom op de hydrokerrels gezet en tot slot verder aangevuld met hydrokorrels tot ongerveer 3 cm onder de rand. Daarna heb ik de hydrokorrels afgedekt met bollen mos. Ik gebruikte hier zelf nep mosbollen, omdat ik dan zeker weet dat ze mooi blijven.

Mocht je nou een tak uit het bos hebben, dan klem je de tak eerst met een paar grote (bak)stenen in de pot. Je controleert vervolgens of de tak niet kan omvallen en vult de pot verder aan met hydrokorrels.

Styling van de bloesemboom

Op deze manier heb je dus een prachtige bloesemboom voor relatief weinig geld. Ik heb mijn bloesemboom op mijn werkkamer staan naast mijn nieuwe werkplek, maar je kunt er ook voor kiezen om je boom in de woonkamer te zetten of als je een grote hal hebt in de hal naast de trap bijvoorbeeld.

Hier nogmaals het lijstje met benodigdheden wat je nodig hebt voor deze bloesemboom:

 • Nep boom of grote tak uit het bos
 • Grote pot
 • Hydrokorrels
 • Kniptang
 • Binddraad
 • Schaartje
 • Bindtouw
 • Bloesemtakken
 • Mos

En tot slot een portie geduld! Zelf ben ik ongeveer 2 dagen kwijt geweest om deze boom te maken. Maar het resultaat mag er dan uiteindelijk ook wezen.

Ik ben heel benieuwd of jullie ook aan de slag gaan met een zelfgemaakte bloesemboom. Laat het me vooral weten in een reactie!

Lees ook:

Beeld © Josine Dee/Te Leuk Wonen

4 reacties op “DIY bloesemboom met appelbloesemtakken”

 1. […] DIY bloesemboom met appelbloesemtakken […]

 2. Hi, Ik weet dat dit al een oudere post is. Maar hoeveel bloesemtakken heb jij gebruikt hiervoor?

  1. Hoi Laura, ik heb toen 20 bloesemtakken gebruikt.
   Groetjes Josine

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: