Gazon aanleggen; hoe ik dat heb gedaan + waardevolle tips!

Gazon aanleggen; hoe ik dat heb gedaan + waardevolle tips!

7 mei 2021 3 Door teleukwonen

Eind vorig jaar hadden we besloten om het hele gazon van onze tuin te vervangen nadat we vorig jaar in de zomer de bamboe eruit moesten halen, omdat deze “ontsnapt” was. We besloten de tuin een complete make-over te geven. De tuin en het gazon gingen dan ook letterlijk en figuurlijk op de schop. In dit artikel leg ik jullie uit hoe ik de aanleg van ons nieuwe gazon heb aangepakt en hoe je jouw gazon mooi en gezond houdt.

Vorig jaar tijdens de zomer moesten we onze bamboe verwijderen, nadat deze helaas “ontsnapt” was. We hadden een woekerende bamboe in een begrenzer staan, maar deze was helaas met een aantal rizomen over de begrenzer “gesprongen”. Uiteindelijk hebben we de bamboe er helemaal uit weten te krijgen. Dit was echt een monsterklus. Het waren namelijk 3 bamboes die al best groot waren, ik denk zo’n 3 meter hoog.

Oud gras verwijderen

Om de bamboe eruit te kunnen krijgen moest er ook een flink deel van het gazon eraan geloven. Half april dit jaar heb ik daarom het gazon volledig opnieuw zelf aangelegd.

We huurden een container om de oude graszoden en de overtollige grond in af te voeren. Op de plek van de bamboe hebben we een nieuwe border gecreëerd met daarin onder andere twee grote palmbomen.

Grond verbeteren

We hebben de grond in de borders  en op de plek van het gazon verbeterd met compost. De compost bestelde ik bij Tuincentrum Bloemendaal (no spon!). De compost heb ik goed doorgespit en daarna heb ik stapje voor stapje de grond goed aangelopen. Als je dit niet zou doen, dan krijg je nooit een mooi vlak gazon. Je gazon ligt er dan bij met allemaal kuilen en hobbels.

Je zult misschien denken; waarom moet ik de grond verbeteren? Dat is voor een goed bodemleven. In de bodem leven verschillende organismen: schimmels, bacteriën, mijten, aaltjes, (regen)wormen… Het is wetenschappelijk bewezen dat een rijk bodemleven ervoor zorgt dat bodemprocessen optimaal verlopen. Zo breken ze organische stof af tot voedingselementen met als restproduct humus dat de bodemstructuur verbetert.

Alles start bij de bodemkwaliteit! Zoals onze botstructuur de basis is van een gezond lichaam, zo is de bodemkwaliteit de basis voor een gezonde evenwichtige plantengroei. Een rijk en gevarieerd bodemleven zorgt voor een beter bodemevenwicht, planten die minder snel ziek worden en plantenwortels die beter zullen groeien. Dit zie je ook bovengronds terug! Bovendien kan het bodemleven voedingselementen in de bodem (uit meststoffen, plantresten, groenbemesters …)  vrijmaken waardoor deze beschikbaar worden voor de planten. Ook zorgt het gevarieerde bodemleven voor een goede bodemstructuur: denk maar aan regenwormen die kleine gangen boren waardoor de bodemstructuur van zware gronden luchtiger wordt.

Grond egaliseren

Daarna heb ik de grond met een hark glad geharkt. Ik heb zoveel mogelijk resten wortels, takjes en grote stenen verwijderd. Daarna heb ik de grond geëgaliseerd met een plank. Zorg er ook voor dat de grond 2 cm lager ligt dan de borders. De graszoden moeten immers gelijk aan de rand van de borders liggen.

Grond bemesten

Na het egaliseren ga je de grond bemesten met organische gazonvoeding. Dit kun je ook doen nadat je de graszoden hebt gelegd, maar als je het daarvoor al kunt doen zit de voeding al op de plek waar het moet zijn, namelijk bij de piepkleine worteltjes van de graszoden. Daarna herhaal je het voeden elke 8 weken.

Nadat je de grond hebt geëgaliseerd en hebt bemest hark je het nog ongeveer 2 cm diep lichtjes aan. Zo creëer je een soort inzaai bed en kunnen de worteltjes van de graszoden zich makkelijker hechten.

Graszoden leggen

Al het werk wat ik tot nu toe heb beschreven, kun je al doen voordat de graszoden zijn bezorgd. Plan een bezorgdag in waarop de graszoden worden geleverd. Ik heb de graszoden en de gazonvoeding bij Topgazon besteld. (no spon!) Zorg er in ieder geval voor dat als de zoden zijn geleverd je ze binnen 2 dagen hebt gelegd. Kies ook een dag uit waar het niet de hele dag regent, je wilt namelijk niet in de modder gaan staan. Ik heb zelf de graszoden, nadat ze waren bezorgd, direct in de schaduw achter in de tuin gelegd en ben daarna direct begonnen met leggen.

Graszoden kun je in principe het hele jaar door leggen, maar er zijn maanden waarin het beter en sneller ontkiemt. Bijvoorbeeld in de maanden april en augustus, dat zijn perfecte maanden. Maar ook in alle maanden daarbuiten, zolang het niet vriest, kun je gewoon graszoden leggen. Als je ze midden in de zomer legt, dan moet je natuurlijk wat vaker water geven, maar in januari hoeft dat niet. In januari kan het wel zijn dat het best lang duurt voordat zo’n zode aan gaat slaan. Maar dat is helemaal niet er. Het ontkiemen begint ongeveer van een graad of 7. Mocht je jouw tuin nou klaar hebben voor het leggen van zoden, dan kan je ook gewoon in de winter zoden leggen, mits het niet vriest. Wel dien je er rekening mee te houden dat het weleens maanden kan gaan duren voordat je erop mag lopen, omdat de graszoden eerst aangeslagen moesten zijn.

In welke richting leg je de graszoden?

De richting van het leggen is ook heel belangrijk. Als je van je huis naar je gazon zou kijken, leg je de zoden in de breedte. Anders kijk je in het begin de hele tijd in de naden. Mocht je trouwens geen opsluitbandjes hebben, dan leg je aan weerszijden van het gazon de zoden wel in de lengte. Dit heet de streklaag en deze bepaalt de richting. Je kunt aan weeszijden een touwtje spannen en daar de zoden in de lengte langs leggen. Zo weet je dat je strak blijft leggen.

Als je de zoden legt loop dan zoveel mogelijk op planken. Ten eerste trap je tijdens het lopen geen gaten in je gazon en ten tweede kun je elke zode die je hebt gelegd ermee aan “drukken” door over de plank heen te stampen. Bij het leggen van de zoden zorg je er voor dat de naden goed tegen elkaar aansluiten. Mochten er tijdens het leggen rare bulten in zitten, dan kun je deze een beetje recht trappen.

Hoekjes en randjes mooi afsteken

Bij hoekjes zoals bijvoorbeeld bij de pergola en de blauwe regen ga je hetzelfde te werk zoals bij behangen. Je kunt een kantensteker gebruiken, maar dat is eigenlijk heel onhandig omdat die het gras naar beneden duwt. Je kunt veel beter een oud broodmes gebruiken.

Gazon sproeien

Na het leggen komt het er op aan dat de graszoden in leven blijven. In de wintermaanden is dat niet zo spannend, de zoden verdrogen dan namelijk niet, omdat de temperatuur laag is. Maar in de zomermaanden graszoden leggen is best een risico. Het kan wel als je onvoorstelbaar veel water geeft. Als je hem hebt gelegd en je bent klaar, ge je direct de sproeier erop zetten. Niet 1 of 2 uur wachten, want een graszode is binnen een paar uur verdroogd! Dus de hele dag door zet je hem af en toe een half uurtje tot een uurtje aan, zodat de zoden vochtig blijven. De eerste anderhalf tot twee weken blijf je de zoden sproeien en vochtig houden (als je in de zomer hebt gelegd). In het begin veel en dan bouw je het langzaam af. Daarna kun je er na een dag of 10 al overheen lopen en kun je gaan beginnen met maaien.

Je gazon mooi houden

Daarna is het aan jou om het gazon mooi en gezond te houden, door bijvoorbeeld kalk te strooien, te bemesten en natuurlijk door te maaien.

Kalk strooien

Kalk strooien maakt de grond minder zuur. Hierdoor is het gras beter in staat om meststoffen op te nemen, waardoor het beter groeit en mos minder een kans krijgt. Kalk herstelt een te zure bodem direct. Bij een minder zure bodem dient kalk als buffer die geleidelijk de zuurgraad optimaliseert. De werking van kalk speelt dus in op de behoefte van de bodem.

Kalk is zelf geen meststof, maar zorgt dat voeding uit meststoffen goed wordt opgenomen. Het is dus altijd van belang om eerst kalk te strooien en daarna een gazonmeststof.

Goed kalk strooien draagt bij aan:

 • juiste zuurgraad (pH-waarde) van de grond
 • minder mos
 • goede opname van meststoffen
 • minder onkruid (doordat het gazon mooi dichtgroeit krijgt onkruid minder kans zich te ontwikkelen)

Wanneer kalk strooien?

De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november). De beste resultaten haal je als je 2x per jaar kalkt strooit. In het voorjaar gebruik je bij voorkeur kalk die sneller werkt en oplost.

Om er zeker van te zijn dat zowel de kalk- als de meststof goed hun werk doen adviseren wij je om tussen het moment van kalken en bemesten 4 weken aan te houden. Tegenwoordig bestaan er verschillende soorten kalk, waarbij je meststoffen kort na het bekalken kunt strooien.  Bij het gebruik van speciale natuurlijke of organische meststoffen is het zelfs mogelijk om dezelfde dag kalk- en meststof te strooien. Lees hiervoor de aanwijzingen op de verpakking.

Hoe kalk strooien?

Kalk strooien doe je met de hand of (voor grotere gazons) met een handige handstrooier of strooiwagen. Kalk moet je ieder jaar strooien, omdat het namelijk gedurende het seizoen uitspoelt en opgenomen wordt. Als vuistregel kun je hanteren dat je ongeveer 1 kg per 10 m2 moet strooien voor jaarlijks onderhoud. Reken bij normaal onderhoud van je gazon op zo’n tien kilo kalk per 100m2 per jaar. Oftewel 1kg voor iedere 10 vierkante meter gras.

Wees niet bang dat je te veel kalk strooit, dat is eigenlijk niet mogelijk. Zoals eerder beschreven is het heel verstandig om – ongeveer 4 weken na het strooien van kalk – ook een gazonmest te strooien; alleen kalk strooien is onvoldoende om een mooi groen en gezond gazon te krijgen. Wil je precies weten hoeveel je moet strooien? Test dan eerst de zuurgraad (pH-waarde) van je grond. Ideaal is een pH-waarde van je gazongrond tussen de 6,5 en 7.

Gras maaien; wanneer en hoe vaak?

Een van de belangrijkste adviezen is om het gras maaien aan te passen aan de groeisnelheid van het gras.

 • Wekelijks in de perioden maart-april, juli-augustus en oktober
 • Tweemaal per week in mei-juni en september
 • Maai het gras niet korter dan 3 centimeter
 • Laat het gras niet langer worden dan 6 centimeter
 • Maai het gras niet wanneer het nat is
 • Maai het gras hoger wanneer het erg warm weer is

Als je jouw gazon hebt gelegd en je gaat het voor de eerste keer maaien, stel je de maaihoogte af op de hoogste stand. De keren daarna stel je hem steeds een tandje lager af, totdat je op de gewenst hoogte zit.

Onderhoud van je gazon in een heel jaar

Gazononderhoud januari

In januari laat je het gazon rusten.

Tip
Is het gazon bevroren of nat? Loop er dan niet overheen. Ook is het niet aan te raden om bij nat weer met de kruiwagen of grasmaaier over het gazon te rijden. De machines verdichten de bodemstructuur. Gevolg is dat toekomstige voedingsstoffen moeilijker bij de wortels komen.

Gazononderhoud februari

In februari is het gazon in de rustperiode. Gebruik deze periode om je tuingereedschap te onderhouden. Slijp bijvoorbeeld de messen van uw grasmaaier.

Tip
Koop een bodemtest om de pH-waarde van uw gazon te bepalen. Mocht het nodig zijn, ontzuur je gazon met kalk. Of verzuur het met turf.

Gazononderhoud maart

Onderhoud aan het gazon in maart:

 • is het gras te lang? Dan is het tijd voor de eerste maaibeurt van het jaar. Steek ook de graskanten af.
 • doe een bodemtest als je dit in februari niet heeft gedaan. Ontzuur de bodem met kalk of verzuur het met tuinturf.

Tip
Gebruik voor het afsteken van graskanten gewoon een oud broodmes. Span een rechte lijn met een touwtje tussen twee piketpaaltjes.

Gazononderhoud april

April is dé maand om:

 • het gazon te bemesten
 • kale plekken in het gazon te herstellen. Bijvoorbeeld door nieuwe graszoden te leggen of opnieuw in te zaaien met snel ontkiemend graszaad.
 • het gazon te verticuteren

Tip
In april stijgen de temperaturen. Blijft ook ’s nachts het kwik boven de 5℃? Dan is het gazon klaar voor de eerste bemesting van het jaar.

Gazononderhoud mei

Onderhoud in mei:

 • maai het gras 2 keer per week als het snel groeit. Stel de maaimachine begin mei af op zomer snijhoogte (tussen 3 en 4,5 cm).
 • besproei het gazon als het weinig regent, bij voorkeur vroeg in de ochtend of ’s middags
 • als het gazon nog niet is bemest dit jaar, is dit het moment.

Tip
Last van mos in uw gazon? Gebruik dan ijzersulfaat. Daarna is het tijd om het gazon te verticuteren.

Gazononderhoud juni

Juni is de maand om:

 • het gras 2 keer per week als het snel groeit te maaien. Stel de maaimachine begin mei af op zomer snijhoogte (tussen 3 en 4,5 cm).
 • kale plekken te herstellen. Bijvoorbeeld door gras te zaaien of vervangende graszoden te leggen
 • het gras op 3,5 tot 4,5 cm te maaien.
 • het gras royaal, regelmatig te besproeien in droge perioden

Tip
Het gras zit volop in de groeiperiode. Zorg ervoor dat de messen van uw grasmaaier scherp zijn. Botte messen veroorzaken uitdroging van grassprieten.

Gazononderhoud juli

Onderhoud in juli:

 • blijf het gras maaien op 3,5 tot 4,5 cm
 • in droge perioden het gazon regelmatig sproeien met veel water
 • spelende kinderen op het gazon? Leuk, maar zorg voor voldoende bemesting.

Tip
Staat het zwembad of de trampoline op het gazon? Verplaats ze zo nu en dan. Kale plekken herstellen snel met de juiste gazon bemesting.

Gazononderhoud augustus

Augustus is bij uitstek de maand om:

 • goed te blijven sproeiend met veel water, want augustus kan heet zijn
 • dit is de maand waarin je je het gras 1 keer per week maait op een iets langere hoogte (4,5 cm), omdat het weer in deze maand erg warm kan zijn.

Gazononderhoud september

Onderhoud aan het gazon in september:

 • maai het gras 2 keer per week als het snel groeit. Stel de maaimachine begin mei af op zomer snijhoogte (tussen 3 en 4,5 cm).
 • eind september neemt de groeisnelheid van het gras af. Dus je hoeft minder vaak te maaien
 • verticuteer het gazon, als je dit niet in het voorjaar hebt gedaan. Alleen bij klei- of veengrond kunt u 2 keer per jaar verticuteren
 • kale plekke in het gazon herstellen. Zaai ze in of leg nieuwe graszoden
 • bemest voor de laatste keer van het jaar. Gebruik daarvoor langzaam werkende bemesting. Hierdoor komt het gazon groen de winter door. En maakt het een frisse start voor het voorjaar.
 • steek de graskanten af met een oud broodmes.

Tip
September en begin oktober is de ideale tijd voor het zaaien of her-inzaaien van een nieuw gazon. In deze maanden kiemen er minder onkruidzaden dan in de rest van het jaar. Gebruik zaden van graszodenkwaliteit, deze zijn gegarandeerd onkruidvrij.

Gazononderhoud oktober

Oktober is bij uitstek de maand om:

 • bladeren van uw gazon te harken. Dit voorkomt schimmels en ziekten
 • maai het gras voor de laatste keer van het jaar. Stel de snijhoogte van de grasmaaier wat hoger in dan normaal (op 4,5 cm).

Tip
Controleer de pH-waarde van uw gazon. Als de pH lager is dan 5, strooi voldoende kalk om de pH-waarde tussen 5,5 en 6,5 te krijgen.

Gazononderhoud november

November is dé maand om:

 • blad, takjes en grasmaaisel te verwijderen. Zo voorkomt u ziekten in het gazon
 • het gazon klaar te maken voor de winterrust. Als je het gras maait, maai het dan op minimaal 4,5 cm.

Tip
Heb je natte plekken op het gazon of blijft er zelfs water op staan? Steek dan een mestvork in de grond en beweeg deze op en neer. Zo kan het water dieper de grond indringen.

Gazononderhoud december

Onderhoud in december:

 • deze maand hoef je niets te doen. Probeer zo min mogelijk over het gazon te lopen, zeker als het gevroren heeft.
 • je kunt in deze maand nieuwe of vervangende graszoden leggen.

En ik zei het al eerder dat het ook belangrijk is om te blijven voeden, te bemesten. Doe dit sowieso altijd met een organische meststof en om de 8 weken. Hieronder heb ik een schema gemaakt van wanneer je kunt bekalken en bemesten.

 • Half februari kalk strooien
 • Half maart bemesten
 • Half mei bemesten
 • Half juli bemesten
 • Half september bemesten (met najaarsvoeding)
 • Half oktober kalk strooien

En als je alles goed doet, dan krijg je een mooi, gezond, sterk en dicht gazon die er mooi fris groen uit ziet.

Ik ben heel benieuwd of jullie ook een gazon gaan aanleggen. Of misschien heb je het, net als ik, al gedaan. Ik ben heel benieuwd hoe jouw gazon er bij ligt. Laat het me even weten in een reactie!

Lees ook:

Beeld © Josine Dee/Te Leuk Wonen