
Mijn Grote Tuin make-over + 12 tips om je tuin mooi te houden!
Eind vorig jaar had ik besloten om de hele tuin een complete make-over te geven. Het hele gazon van onze tuin moest worden vervangen, nadat we vorig jaar in de zomer de bamboe eruit moesten halen. De bamboe was namelijk “ontsnapt”. Ik besloot de tuin een complete make-over te geven. De hele tuin ging dan ook letterlijk en figuurlijk op de schop. In dit artikel leg ik jullie uit hoe ik de aanleg van onze nieuwe tuin heb aangepakt en hoe je jouw tuin kan onderhouden zodat deze ook de jaren daarna mooi blijft.
Het begon met een helse klus
Voordat ik van wal ga, deel ik eerst wat belangrijke specificaties over onze tuin. Onze tuin is ongeveer 100 vierkante meter en dit is inclusief een stenen berging van ongeveer 8 vierkante meter. Verder ligt onze tuin op het noord oosten. In de winter hebben we daardoor weinig zon in de tuin, maar in de zomer, als de zon hoog staat, hebben we bijna de hele dag zon in de tuin.
De bamboe eruit halen was een helse klus. We hebben daarvoor een deel (lees: zeker bijna de helft) van het gazon moeten uitgraven om bij de kluit te kunnen komen. Wij hadden een woekerende bamboe met een wortelbegrenzer eromheen. De rand van deze wortelbegrenzer dient ongeveer 10 a 15 cm boven de grond uit te steken. Elk jaar is het verstandig om te controleren of er geen rizomen over de rand van de wortelbegrenzer heen groeien. Deze rizomen groeien erg snel en kunnen meters lang worden!
Met een schop en een hakbijl hebben we uiteindelijk (na ik denk wel 2 maanden) de hele bamboe eruit weten te krijgen.
Mocht je ook bamboe in je tuin hebben en de ze willen verwijderen, bereid je dan voor op een zware, zeer intensieve klus.
Dit heb je sowieso nodig op bamboe te kunnen verwijderen:
- Een takkenschaar
- Een spade
- Een hakbijl
- Stevige hoge schoenen.
- Groot plastic zeil
Je begint eerst met het afknippen van de bamboe takken. Nadat je dit hebt gedaan heb je meer ruimte om de rizomen en de kluit uit te graven, dit is het meest intensieve werk. Je graaft om de kluit een geul om meer ruimte te creëren. Daarna kan je met de hakbijl de kluit in kleine blokjes hakken en uitsteken met de spade. Zorg dat je hoge schoenen aan hebt om je enkels te beschermen. De stompjes van de afgeknipte bamboe kunnen scherp zijn.
Telkens als je een stuk eruit hebt, leg je deze op het plastic zeil. Leg ze absoluut niet ergens in de tuin op de grond. Als je dit doet en je laat het een tijd liggen, wortelen de rizomen op die plek en groeien ze gewoon weer verder.
Toen wij alles er uiteindelijk uit hadden hebben we een container moeten huren om de boel af te voeren. Het gazon hebben we toen ook meteen eruit gehaald.
Nieuwe plannen
Daarna konden we deels opnieuw beginnen. De pergola met de blauwe regen en een groot deel van het terras bleef behouden.
Het buitenkleed had ik een paar jaar geleden gekocht. De kussentjes op de bank kocht ik nieuw en zijn van H&M Home. Het ronde, groene kussentje had ik al en kocht ik bij Leen Bakker.
Mijn inspiratie voor de kleuren van de kussentjes haalde ik van de kleuren uit de woonkamer. De muren hebben in de woonkamer een bruintint en ik vond dit mooi om naar buiten door te voeren in de kussentjes. Het bruin heb ik gecombineerd met groen en wit. Ook deze kleuren vind je terug in mijn woonkamer. Het groen komt terug in de planten en in de bank en het wit komt terug in de vouwgordijnen.
Tuintafeltje met zeliges
Het tuintafeltje is ook nieuw. Vorig jaar had ik hier een tafeltje van pallets staan (lees: twee pallets op elkaar). Ik vond dit niet meer bij het geheel passen wat ik in gedacht had voor de tuin. Tenslotte was het ook niet erg praktisch, aangezien je niet een compleet dicht tafelblad hebt. De pallets gingen dus weg en in de plaats kwam dit mooie tafeltje. Het blad is van beton met ingelegde groene zeliges. De poten zijn van metaal.
Op het tafeltje heb ik een terracotta potje met een plantje erin gezet. Het plantje is een cactus en is eigenlijk een kamerplant. In de zomer kun je een hoop kamerplanten ook buiten zetten. Ik haal ze ’s nacht wel altijd weer naar binnen vanwege de temperatuur.
Een regen van bloemen
De pergola is een aantal jaar geleden gemaakt door een aannemer. De pergola was toen driehoekig. Een paar jaar geleden heeft mijn vader de pergola verlengd naar de vorm van een vierkant. We hebben destijds bij de nieuwe palen extra blauwe regen (Wisteria) neergezet. Op deze manier hebben we meer schaduw als we op de bank zitten.
In het midden van de pergola heeft mijn vader bewust een opening gelaten, zodat je de blauwe regen makkelijk kan snoeien.
De blauwe regen die ik tegen de pergola heb laten groeien is de Wisteria sinensis Prolific. Als je deze soort om de paal van de pergola leidt, zorg er dan voor dat je dit tegen de klok in doet. Deze Wisteria groeit namelijk tegen de klok in.
Voor een goede bloei snoei je de Wisteria minimaal 2 keer per jaar. Op deze manier krijg je een heleboel bloemen. Ook kun je er voor kiezen om hem op te snoeien tot aan het “dak” van de pergola. Je snoeit dan alle blaadjes tot op de stam weg. Je ziet dan de mooie grillige vorm van de stronk. Hoe ouder de plant wordt hoe mooier deze overigens wordt.
Werk met verschillende structuren blad
Voor de borders heb ik een keuze gemaakt uit schaduw-, halfschaduw- en planten voor in de zon. Ik heb gevarieerd met kleur en structuur van de bladeren. Zo heb ik bijvoorbeeld planten met rood/bruin blad (deze kleur komt weer terug in de kussentjes). De verschillende structuren zie je ook duidelijk. Zo staan er varens, verschillende soorten grassen en verschillende soorten bladplanten.
Breng kleur en geur in je tuin met verschillende bloemen
Ook qua bloemen heb ik gelet op verschillende soorten en kleuren. En niet heel onbelangrijk; in het midden heb ik gewerkt met hoge planten en zo heb ik doorgewerkt naar steeds lagere planten. Langs de randen van de border heb ik gewerkt met verschillende bodembedekkers.
Net als in je interieur zorg je ook in je tuin voor een goede kleurbalans. Zorg ervoor dat de verschillende kleuren overal in je tuin ergens terugkomen. Kleur terug laten komen kan ook door meubels en accessoires. Juist op deze manier creëer je een eenheid.
Geurende bloemen vind ik ook heerlijk in de tuin. Zo heb ik de blauwe regen tegen de pergola die sterk geurt en de Toscaanse jasmijn tegen de schutting bij de palmbomen.
Een schommel in de tuin
Een schommel in de tuin was een echte must voor onze kinderen. Maar niet zo’n schreeuwende, plastic felrode. Ik koos voor een mooie houten schommel met mooi touw. Echt een eyecatcher om naar te kijken. De schommel hebben we aan een stalen schommelpaal hangen. De paal hebben we in beton laten storten en komt dus niet meer van zijn plek.
De paal laat ik deels begroeien met de blauwe regen, zodat de paal niet zo aanwezig is.
Hier kijk je vanuit het lounge-gedeelte naar de andere kant van de tuin. Ik heb een gazon aangelegd voor de kinderen, zodat ze hier lekker op kunnen spelen. Maar het staat natuurlijk ook erg mooi zo’n fris, groen gazon. Ik schreef eerder een blogartikel hoe ik het gazon heb aangelegd met tips hoe je een gazon kan onderhouden.
Grote bloempotten kunnen ook erg fraai staan voor bij het zitgedeelte. Deze grote bloempotten had ik al en kocht ik 8 jaar geleden bij Intratuin. Voor het tropische/mediterrane gevoel heb ik er varens in gezet. Dit kan prima onder de blauwe regen waar ze gefilterd licht krijgen (net als in het bos).
We besloten om een grote border in het midden van de tuin te creëren en langs de zijkanten van de tuin lange smalle borders. De borders geven meer diepte in de tuin en je creëert op deze manier mooie doorkijkjes.
Plaats bomen in je tuin
Ook wilden we bomen in de tuin om hoogte te creëren. Zo hebben we gekozen voor twee grote palmbomen (Trachycarpus fortunei) en een Perzische slaapboom (Albizia julibrissin).
De palmbomen geven echt dat mediterrane/tropische gevoel. Deze mogen dan ook zeker niet ontbreken als je met dit thema aan de slag wilt gaan. Deze staan achterin de tuin in de border. Daarbij staan o.a. lampenpoetsersgras, kerrieplantjes, allium en rozemarijn.
De Perzische slaapboom staat in de border in het midden van de tuin. De blaadjes vouwen een half uur voordat de zon ondergaat dicht. Het is dus net alsof de boom gaat slapen. In juli verschijnen er allemaal roze bloemetjes in deze bijzondere boom. De bloemetjes lijken op kleine kwastjes en spreken echt tot de verbeelding.
Allemaal leuk.. maar hoe houd je nou je tuin mooi?!
De foto’s in dit blogartikel zijn van voor en vak na de make-over. Hieronder staan wat foto’s zoals de tuin er nu bij staat.
Sommige plantjes die ik vorig jaar in oktober had geplant deden het toch niet zo goed. Dit kwam o.a. omdat ze niet de kans kregen om te groeien door vraat door rupsen van koolwitjes en door slakken.
Deze plantjes heb ik in juli dit jaar vervangen voor andere plantjes. Sommige planten heb ik verplaatst, omdat ze niet de juiste standplaats hadden.
12 tips voor het onderhouden van je tuin:
Tip 1: Veeg elke week je terras. Ik doe het zelf elke dag (in de zomer), omdat de kinderen in de zandbak spelen en er dan overal zand ligt.
Tip 2: Kies de juiste planten voor de juiste plek.
Tip 3: Werk met hoogteverschillen: hoge planten in het midden of eind van een border en lagere planten vooraan of eromheen.
Tip 4: Zet je borders vol planten en bodembedekkers, zo heb je minder last van onkruid.
Tip 5: Geef je planten op tijd water. Ja, gewoon met de tuinslang met kraanwater. Regenwater is inderdaad misschien beter, maar geef ze liever water (waar wat kalk in zit), dan dat je ze laat verdorren. In tuincentra en kwekerijen geven ze ook gewoon kraanwater en daar groeien ze echt niet minder van. Tenslotte heb je nooit genoeg regenwater in de zomer om je hele tuin mee te voorzien.
Tip 6: Bemest je planten met organische voeding. Ik doe dit zelf half maart en half juli.
Tip 7: Snoei half maart/begin april je vaste planten terug tot ongeveer 5 cm boven de grond. Half juli volgt de tweede snoei. Waarom een tweede snoei? Op deze manier krijg je een tweede bloei en kun je nog eens genieten van prachtige bloemen.
Tip 8: Palmbomen kun je ook half maart begin april snoeien als de vorst voorbij is. Je snoeit oude bladeren die je niet meer mooi vindt een paar centimeter van de stam weg.
Tip 9: Bemest je gazon (lees dit blogartikel hoe je dit doet).
Tip 10: Bekalk je gazon (lees hier hoe je dit doet).
Tip 11: Mos onkruid tussen de tegels? Krab het weg met een voegenkrabber. Ga zeker niet in de weer met bestrijdingsmiddelen! Is het echt hardnekkig? Dan kun je het ook wegbranden met een speciale brander daarvoor.
Tip 12: En de allerbelangrijkste: houd je tuin bij en laat het niet verslonzen. Zie je bijvoorbeeld onkruid in je border? Haal het dan zo snel mogelijk weg.
Tot slot heb ik hieronder nog een lijstje met alle planten die ik (tot nu) in mijn tuin heb staan. In september ga ik nog wat sedum kopen als bodembedekker, want tja… net als met een huis, is een tuin nooit af.
Planten in mijn tuin:
Duizendblad (Achillea millefolium ‘Terracotta’)
Bloeiperiode: juni, juli, augustus
Hoogte: 80 cm
Standplaats: zon
Japans Bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’)
Hoogte: 40 cm
Standplaats: halfschaduw, zon
Funkia/Hartlelie (Hosta ‘Honeybells’)
Bloeiperiode: juli, augustus
Hoogte: 90 cm (bladhoogte: 40 cm)
Standplaats: halfschaduw, zon
Funkia/Hartlelie (Hosta Shadowland Wulala
Bloeiperiode: juni, juli
Hoogte: 100 cm (bladhoogte: 70 cm)
Standplaats: halfschaduw
Funkia/hartlelie (Hosta ‘Fortunei Albopicta’)
Bloeiperiode: juli, augustus
Hoogte: 60 cm (bladhoogte: 30 cm)
Standplaats: halfschaduw, zon
Funkia/Hartlelie (Hosta ‘Aureomarginata’)
Bloeiperiode: juli, augustus
Hoogte: 60 cm (bladhoogte: 30 cm)
Standplaats: halfschaduw, zon
Funkia/Hartlelie (Hosta ‘Wide Brim’)
Bloeiperiode: juni, juli
Hoogte: 40 cm (bladhoogte: 25 cm)
Standplaats: halfschaduw
Tongvaren (Asplenium scolopendrium)
Hoogte: 50 cm
Standplaats: halfschaduw, schaduw
Schildvaren (Dryopteris affinis)
Hoogte: 100 cm
Standplaats: halfschaduw, schaduw
Schildvaren (Dryopteris affnis ‘Crispa’)
Hoogte: 40 cm
Standplaats: halfschaduw, schaduw
Eikvaren (Polypodium vulgare)
Hoogte: 30 cm
Standplaats: halfschaduw, schaduw
Niervaren (Polystichum polyblepharum)
Hoogte: 50 cm
Standplaats: halfschaduw, schaduw
Zonnehoed (Echinacea ‘Augustkönigin’)
Bloeiperiode: juli, augustus, september
Hoogte: 100 cm
Standplaats: halfschaduw, zon
Zonnehoed (Rudbeckia hirta Summerina Pumpernickel)
Bloeiperiode: juli, augustus, september, oktober
Hoogte: 70 cm
Standplaats: zon
Meisjesogen (Coreopsis Sizzle & Spice ‘Curry Up’)
Bloeiperiode: juni, juli augustus, september, oktober
Hoogte: 50 cm
Standplaats: zon
Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)
Bloeiperiode: mei, juni, juli, augustus, september
Hoogte: 400 cm
Standplaats: halfschaduw, zon
Palmlelie (Yucca filamentosa)
Bloeiperiode: juli, augustus
Hoogte: 125 cm
Standplaats: zon
Schout bij Nacht (Rodgersia henrici)
Bloeiperiode: mei, juni
Hoogte: 80 cm
Standplaats: halfschaduw, zon
Veelbl. Salomonszegel (Polygonatum multiflorum)
Bloeiperiode: mei, juni
Hoogte: 80 cm
Standplaats: halfschaduw, zon
Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla ‘Looking Glass’)
Bloeiperiode: maart, april, mei, juni
Hoogte: 50 cm
Standplaats: halfschaduw
Mukdenia (Mukdenia rossii)
Bloeiperiode: april, mei
Hoogte: 35 cm
Standplaats: halfschaduw, zon
Blauwkussen (Aubrieta ‘Red Carpet’)
Bloeiperiode: april mei
Hoogte: 10 cm
Standplaats: halfschaduw, zon
Kerrieplant (Helichrysum italicum)
Bloeiperiode: juli, augustus, september
Hoogte: 50 cm
Standplaats: zon
Cypreswolfsmelk (Euphorbia cyparissias ‘Clarice Howard’)
Bloeiperiode: april, mei, juni
Hoogte: 25 cm
Standplaats: halfschaduw, zon
Schuimbloem (Heucherella ‘Twilight’)
Bloeiperiode: mei, juni, juli, augustus
Hoogte: 40 cm
Standplaats: halfschaduw, zon
Akelei (Aquilegia caerulea Spring Magic Rose and White)
Bloeiperiode: mei, juni
Hoogte: 40 cm
Standplaats: halfschaduw, zon
Rozemarijn (Rosmarinus officinalis ‘Majorca Pink’)
Bloeiperiode: mei, juni, juli
Hoogte: 100 cm
Standplaats: zon
Parelzaad (Lithodora diffusa ‘Heavenly Blue’)
Bloeiperiode: mei, juni
Hoogte: 25 cm
Standplaats: zon
Ereprijs (Veronica gentianoides)
Bloeiperiode: mei, juni, juli
Hoogte: 30 cm
Standplaats: halfschaduw, zon
Purperklokje (Heuchera ‘Marmalade’)
Bloeiperiode: juni, juli, augustus, september
Hoogte: 25 cm
Standplaats: halfschaduw, zon
Sleutelbloem (Primula ‘Vialii’)
Bloeiperiode: juni, juli, augustus
Hoogte: 40 cm
Standplaats: halfschaduw
Pampasgras (Cortaderia selloana)
Bloeiperiode: augustus, september, oktober, november
Hoogte: 210 cm
Standplaats: halfschaduw, zon
Amerikaanse pijnboom (Cesarini Blue)
Hoogte: hoger 10 m (groeit zeer langzaam)
Standplaats: halfschaduw, zon
Stermagnolia/tulpenboom (Magnolia stellata)
Bloeiperiode: maart, april
Hoogte: 200 cm
Standplaats: halfschaduw, zon
Chinese waaierpalm (Trachycarpus Fortunei)
Bloeiperiode: juli, augustus, september
Hoogte: 10 meter (in ons klimaat slechts 2 meter)
Standplaats: halfschaduw, zon
Perzische slaapboom (Albizia julibrissin)
Bloeiperiode: juli, augustus
Hoogte: 8 tot 15 meter.
Standplaats: halfschaduw, zon
Blauwe regen (Wisteria sinensis ‘Prolific’)
Bloeiperiode: april, mei, juni
Hoogte: 1000 cm
Standplaats: halfschaduw, zon
Dit was dan mijn tuin make-over tot zover. Er komt nog een zithoekje bij de openslaande deuren aan de kant van het huis en ik wil nog wat met de schutting gaan doen.
Ook gaan we “iets leuks” met de stenen berging doen.
Het zithoekje bij de openslaande deuren volgt over een paar weekjes.
Wat ik van plan ben met de stenen berging duurt nog even. In ieder geval gaan we er eind oktober mee aan de slag. Wordt dus vervolgt!
Lees ook:
- Je telefoon opladen op een stukje bamboe + kortingscode!
- 7 tips voor het maken van een gallary wall met je Frame TV + kortingscode!
- Gazon aanleggen; hoe ik dat heb gedaan + waardevolle tips!
*De foto’s in dit artikel zijn gemaakt voor en vlak na de tuin make-over. Inmiddels zijn de planten al flink gegroeid. Op de laatste 6 foto’s zie je hoe de tuin er nu bij staat.
Beeld © Josine Dee/Te Leuk Wonen
[…] Mijn Grote Tuin make-over + 12 tips om je tuin ooi te houden! […]
[…] tijdje terug schreef ik in mijn blogartikel over mijn Grote Tuin make-over dat ik nog een zithoekje aan de kant van het huis wilde creëren. Samen met Kees Smit Tuinmeubelen […]
[…] Mijn Grote Tuin make-over + 12 tips om je tuin ooi te houden! […]