Saaie schutting pimpen met bamboe

3 minuten

Onlangs deelde ik mijn grote tuin make-over en vertelde ik dat ik nog wat van plan was met de schutting. In dit blogartikel zien jullie wat ik met de schutting heb gedaan om hem beter bij het geheel van de tuin te betrekken.

 

Schutting schilderen?

Al een tijdje twijfelde ik om de schutting te gaan schilderen. Dit zou dan of een groen- of een bruintint zijn geworden. Ik neigde meer naar een bruintint, omdat de muur van binnen in huis dan net door leek te lopen naar buiten. Dit idee vond ik erg gaaf, maarja… het kon zijn dat de verf er dan ook aan de achterkant van de schutting langs kwam met schilderen. Uiteindelijk durfde ik het dus niet aan om hem te schilderen.

Bamboe schutting

Later kwam ik op het idee om de schutting over de gehele lengte te bekleden met bamboe. Bij het loungegedeelte hadden we al bamboe en hoe mooi zou het zijn om dit ook aan de andere kant van de tuin terug te laten komen. Ik koos voor halfronde bamboe. Het voordeel hiervan is dat het minder snel splijt dan gewoon ronde bamboe. Deze bamboe was ook iets dikker dan bij het loungegedeelte, zo’n 3 tot 5 cm in doorsnee. Ik koos dus voor zwarte bamboe matten. De bamboe stokken zijn afkomstig van de Nigra bamboesoort.

Bevestigen van de bamboe matten

Bamboe matten of rollen heb je in verschillende maten. Vooraf heb ik de lengte van de gehele schutting opgemeten om te bepalen hoeveel rollen ik nodig had. Ik koos voor rollen van 180 x 180 cm. Ik heb ze doorlopend over de gehele schutting bevestigd, dus niet tussen de betonnen schuttingpalen wat je veel ziet. Door de rollen doorlopend te bevestigen creëer je een veel rustiger geheel.

Voordat ik de rollen ging plaatsen heb ik een sleuf in de grond gegraven waar ik houten geïmpregneerde palen in heb geplaatst. Telkens heb ik gecontroleerd of de palen waterpas lagen. Op deze manier krijg je bij het plaatsen van de schermen een hele mooie strakke lijn.

Voor het bevestigen heb ik schroefhaken van 20 mm gebruikt. Je kunt ook de schermen met schroeven door de schutting heen boren, maar houdt er dan rekening mee dat de schroeven misschien aan de achterkant van de schutting erdoorheen kunnen komen. Dit is niet alleen een lelijk gezicht voor je buren, maar kan ook gevaarlijk zijn.

De schroefhaken heb ik aan de zijkant van de planken van de schutting geboord. Vooraf heb ik de bovenkant van de bamboemat opgemeten tot het staaldraad. Dit doe je ook aan de onderkant. Zo kun je bepalen op welke hoogte je de schroeven kan bevestigen. Later worden namelijk de bamboerollen met tie wraps aan de haakjes bevestigd.  Zorg ervoor dat de opening van het haakje daarom aan de achterkant zit, anders kan de tie wrap losschieten. Telkens heb ik 2 planken overgeslagen tot het volgende haakje. Dit heb ik zowel aan de boven als onderkant van de schutting gedaan.

Nadat alle haakjes zijn bevestigd hebben we de bamboerollen tegen de schutting bevestigd. Het is handig om dit met zijn tweeën te doen. Eerst zet je de rol zo strak mogelijk tegen de schutting. Als dit naar wens is kan je door alle bevestigde haakjes een tie wrap halen. De bevestig je dan gelijk om het staaldraad heen. Op deze manier zit de bamboerol stevig vast. Dit hebben we met alle rollen op deze manier herhaald. Toen we alle rollen tegen de schutting hadden bevestigd, heb ik alle tie wraps zo kort mogelijk afgeknipt. Natuurlijk ook weer niet te kort, want de boel moet natuurlijk niet losschieten.

Ik ben heel benieuwd wat jullie van mijn gepimpte schutting met deze bamboe rollen vinden. Laat het vooral even weten in een reactie!

 

Lees ook:

 

Beeld © Josine Dee/Te Leuk Wonen

2 reacties op “Saaie schutting pimpen met bamboe”

  1. D. Van der Oost avatar
    D. Van der Oost

    Waar heeft u de bamboe gekocht. Wij willen de schutting ook met bamboe bekleden

    1. Hoi D. Van der Oost,
      Ik heb ze bij Bamboo Import Europe gekocht. Ik heb de halfronde variant, dit neemt minder ruimte in beslag en ze splijten minder snel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: