Zachte voetjes met een nieuw buitenkleed

Zachte voetjes met een nieuw buitenkleed

29 augustus 2021 1 Door teleukwonen

Onlangs deelde ik mijn nieuwe zithoekje in de tuin. Bij zo’n nieuw zithoekje mag natuurlijk een buitenkleed niet ontbreken. Een buitenkleed kan je zithoek(je) maken of zelfs kraken! In dit artikel geef ik daarom een aantal tips waar je op kan letten om het juiste buitenkleed aan te schaffen voor jouw ultieme zithoek(je).

In samenwerking met Volero stileerde ik het zithoekje af met dit mooie buitenkleed. Een buitenkleed kan namelijk niet ontbreken bij je zithoek in de tuin. Net als binnen in bijvoorbeeld je woonkamer kun je ook in je tuin een vloerkleed toepassen. Er zijn heel veel verschillende soorten buitenkleden. De meeste buitenkleden zijn gemaakt van polypropyleen (een kunststof). De reden waarom er voor dit materiaal is gekozen is, omdat dit makkelijk tegen weersinvloeden, zoals bijvoorbeeld regen kan. Als het kleed nat is geworden, kan het ook weer vrij snel opdrogen. Een ander nadeel is wel dat het statisch kan worden, vooral als je ook nog eens op je tuinbank (van wicker = kunststof) gebruik maakt van kussens van polyester.

Maar waar let je nou op bij het kiezen van het juiste vloerkleed? Hieronder geef ik een aantal tips.

Tip 1: Vorm

Ga je voor rond, rechthoekig, vierkant of misschien wel organisch? Dit is erg afhankelijk van de vormen die er in de nabije omgeving zijn. Als je een rechte bank hebt kan het mooi zijn om een rond of organisch kleed toe te passen om de strakke lijnen te verzachten. Bij een ronde bank zou je een rechthoekig kleed kunnen toepassen.

Zelf heb ik gekozen voor een rond kleed omdat het bankje zelf al rechte lijnen heef en ik die lijnen wilde verzachten.

Tips 2: Kleur en dessin

Als je de vorm van het kleed hebt bepaald, ga je kijken naar de kleuren en het dessin van het kleed. Je kunt daarbij kijken naar de kleuren die er in de ruimte aanwezig zijn. Misschien heb je sierkussens in een bepaalde kleur of bepaalde bloemen of planten in een bepaalde tint. Ook is goed om te letten van wel materiaal of kleur de vloer is gemaakt. Het dessin kun je ook op deze manier bepalen. Hiermee kun je ook de sfeer bepalen.

Ik heb zelf gekozen voor terracotta- en crème tinten, omdat deze kleuren terugkomen in bepaalde bloemen in de tuin. Voor het dessin heb gekozen voor een vintage dessin. Vintage vloerkleden zijn namelijk geïnspireerd op Perzische tapijten en hebben daarom een karakteristieke, nostalgische uitstraling. Dit vintage vloerkleed is daarom ook een echte eyecatcher voor bij het zithoekje.

Tip 3: Maat

Nadat je de vorm, de kleuren en het dessin hebt bepaald, is het tijd om de juiste maat te bepalen. De maat van je kleed is afhankelijk van je tuinmeubelen. De maat van je tuinmeubelen bepaald dus de maat van hoe groot het buitenkleed dient te zijn.

Het bankje wat ik heb in mijn nieuwe zithoekje is 150 cm lang. Voor een rond vloerkleed geldt daarbij een maat van een diameter van 120 cm.

Hieronder zie je een lijstje met maten van tuinmeubilair met een juiste maat voor het buitenkleed:

Rond buitenkleed:

Buitenkleed voor een stoel of fauteuil: diameter 100 cm.

Buitenkleed voor een bankje van 150 cm lang: diameter 120 cm.

Buitenkleed voor een ronde eettafel (diameter 80 cm): diameter 160 cm.

Buitenkleed voor een hoekbank (beide zijden 240 cm lang): diameter 200 cm.

Buitenkleed voor een hoekbank (240 240 cm.) + twee fauteuils: diameter 240 cm.

Rechthoekig buitenkleed:

Buitenkleed voor een stoel of fauteuil: 80 x 150 cm.

Buitenkleed voor een bankje van 150 cm lang: 140 x 200 cm.

Buitenkleed voor een bankje van 150 cm lang + twee fauteuils: 160 x 230 cm.

Buitenkleed voor een eettafel van 200 x 100 cm: 200 x 290 cm.

Buitenkleed voor een hoekbank (240 x 240 cm.) + twee fauteuils: 240 x 330 cm.

Vierkant buitenkleed:

Buitenkleed voor een fauteuil (90 x 70 cm.): 120 x 120 cm.

Buitenkleed voor een eettafel (80 x 80 cm.): 150 x 150 cm.

Buitenkleed voor een hoekbank (275 x 210 cm.) + een fauteuil: 180 x 180 cm.

Het is heel goed om deze maten van dit lijstje te hanteren, omdat er dan een goede verhouding ontstaat tussen het vloerkleed en de meubels. Ook is het goed om de meubels een stukje op het vloerkleed te zetten. Het vloerkleed steekt dan onder de meubels uit. Op deze manier voorkom je dat de meubels door de ruimte “zweven”. Je groepeert als het ware een groep meubels met het kleed. Op deze manier ontstaat er ook meer eenheid.

P.S.: Natuurlijk kan dit kleed ook prima binnen en is het ideaal in combinatie met kleine kinderen en/of huisdieren, omdat het makkelijk te reinigen is.

Ik ben heel benieuwd of jullie ook zo’n mooi buitenkleed in de tuin bij je zithoekje of misschien wel je loungehoek hebben liggen. Laat het me weten in een reactie!

Lees ook:

*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Volero.

Beeld © Josine Dee/Te Leuk Wonen