I’M BACK + Mijn grote keuken verbouwing (deel 1)

6 minuten

Het is een tijdje stil geweest op mijn blog, maar dit was met een goede reden; wij gaan verbouwen! Althans, wij gaan zelf niet aan de slag, maar we laten het meeste doen door ervaren vakmensen. Ik had daardoor helaas even geen tijd meer om te bloggen. Maar hé, daar ben ik weer hoor!

De afgelopen maanden heb ik ideeën en plannen gemaakt voor de nieuwe keuken. Welke frontjes, welk blad en wat voor soort kraan.. Maar ook een nieuwe vloer kwam aan bod in verband met het aanpassen van al het leidingwerk.

Wij wonen sinds 2013 in een nieuwbouwwoning met de begane grond in U vorm. Vanuit de hal kom je uit in een soort loze ruimte waar je links naar de woonkamer en rechts naar de keuken uit komt. Voor de openslaande deuren staat nu half de eettafel. De eettafel heeft ook al eens met de kopse kant tegen de muur gestaan. Beiden opstellingen waren/zijn in deze ruimte niet praktisch, omdat het de looproute ontzettend belemmerd.

De huidige keuken werkt ook niet meer praktisch voor ons met inmiddels twee kinderen. Het werkblad is zodanig klein dat je niet met z’n tweeën naast elkaar kan staan. Ook als ik trouwens alleen sta om bijvoorbeeld een taart te bakken heb ik ruimte te kort. Ik sta altijd in de hoek van de keuken te werken wat niet fijn werkt. Ik besloot daarom een plan te maken om de keuken en het eetgedeelte met elkaar om te wisselen. De nieuwe keuken komt dan aan de andere kant te staan, waar nu de eettafel staat.

Onze top 5 ergernissen van onze huidige keuken:

 1. Werkblad te klein. je kunt niet met z’n tweeën naast elkaar staan.
 2. Afzuigkap hang te laag. Regelmatig (zeker in het begin) stootten wij ons hoofd er tegen aan.
 3. Aan weerszijden van de afzuigkap hangen kastjes. Ettelijke glazen zijn al kapot gestoten tegen de hoek van de afzuigkap. De deurtjes van deze kastjes kunnen niet helemaal open vanwege het greepje.
 4. De onderkastjes werken voor ons niet praktisch (spullen staan achter andere spullen waardoor je alles eruit moet pakken), wij zouden daarom nu voor lades kiezen.
 5. De oven kan maar op 1 stand. Bij de andere standen sprongen de groepen na een paar seconden uit.

Nieuwe keuken, nieuwe vloer

Met dit plan in de maak, moest daarom ook een nieuwe vloer worden gekozen. Immers moet al het leidingwerk worden aangepast. Als ik geen nieuwe vloer zou kiezen zou je bij het toekomstige eetgedeelte gaten in de vloer zien van het vorige leidingwerk. Al een paar jaar wilde ik een mooie Hongaarse Punt vloer. Sowieso werd het een PVC vloer, omdat we op dit moment een keramische tegelvloer erin hebben liggen. Onder deze tegelvloer hebben we vloerverwarming liggen. We hebben er voor gekozen om de nieuwe vloer over de gehele begane grond door te laten leggen (behalve op het toilet).

De nieuwe vloer maakt de ruimte ook meteen een stuk lichter en ruimtelijker. Verder past de nieuwe vloer ook mooier bij de nieuwe frontjes van de nieuwe keuken.

Stuken, stuken, stuken…

Omdat er veel moet worden aangepast voor de nieuwe keuken, moet er ook heel veel gestukt worden. Sowieso op de plek waar de huidige keuken zit moeten alle muren worden gestukt. Er zit nu namelijk een composiet blad tegen de muur gelijmd als afwerking. En ik verwacht niet dat als deze er eenmaal af is dat de muren dan nog netjes zijn.

Naast dat de muren worden gestukt, wordt ook nog het gehele plafond over de gehele begane grond meegenomen.

De woning heeft nog op alle plafonds de V-naden. Deze kunnen we dan ook meteen mooi weg laten werken.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Maanden geleden ben ik al begonnen met plannen maken voor de nieuwe keuken. Ik combineerde verschillende materialen en kleuren met elkaar. En daar had ik heerlijk de tijd voor, omdat de aannemer toch pas over een half jaar kon beginnen. Ik kan het trouwens iedereen aanraden om te investeren in een goede aannemer. Wij hebben onze huidig badkamer bijvoorbeeld laten instaleren door iemand via Werkspot. De badkamer zat er supersnel in, maar de afwerking was helaas waardeloos. Daarnaast heb je bij iemand via Werkspot geen garantie.

Tot nu toe is bijna alles gereed voor de verbouwing die eind augustus van start gaat. De kleur op de muren blijven hetzelfde, namelijk in de woonkamer Spiced Honey en in de hal Joyful Ruby. Alleen het plafond gaat een subtiel kleurtje krijgen. Nu is deze namelijk wit. Maar ik wil hem toch net een klein beetje kleur gegeven dat het niet zo wit meer is.

Hieronder heb ik vier verschillende tinten die mooie passen bij de kleuren Spiced Honey en Joyful Ruby. Binnenkort ga ik de kleurentesters bestellen en een definitieve keuze maken.

Last but not least, nog een aantal waardevolle tips:

 1. Laat het werk uitbesteden aan goede vakmensen, zoals een erkende loodgieter en een erkende elektricien en een goede stukadoor. Het is misschien wat duurder, maar dan heb je ook waar voor je geld.
 2. Begin op tijd met plannen maken en ga niet pas een maandje van te voren aan de slag met bedenken wat je nou eens wilt.
 3. Bespreek alles tot in de puntjes met je aannemer. Zo komen jullie beiden niet voor verrassingen te staan.
 4. Zorg dat je op tijd begint met opruimen en ontspullen. Verbouwen betekent ook opruimen en afstand doen van spullen.
 5. Kom je er helemaal niet uit met je toekomstige interieur, schakel dan een goede interieurontwerper in (zoals bijvoorbeeld mij 😉). Ik bied verschillende pakketten aan. Het voordeel hiervan is dat je hierna niks meer hoeft te doen. Alles wordt voor je geregeld.

Binnenkort zal ik alles delen middels een interieurplan hoe het eindresultaat eruit zal komen te zien.

P.S.: Onze huidige keuken staat te koop. Dus mocht je op zoek zijn naar een basic, landelijke, witte keuken met een stoer, zwart composiet blad, kijk dan vooral even hier.

Disclaimer: Laat je vooral niet leiden door de top 5 ergernissen. Voor ons werkt de keuken niet meer lekker. iedereen woont anders en heeft een andere leefstijl. Misschien is dit wel jouw droomkeuken.

Je kunt de keuken ook nog over (laten) spuiten of (laten) wrappen. Of wat dacht je van andere greepjes.. Er zijn in ieder geval genoeg mogelijkheden om deze keuken helemaal naar jouw eigen hand te zetten.

Ik ben heel benieuwd of jullie ook gaan verbouwen of verbouwd hebben. Laat het me vooral weten wat je ervan vond en hoe je dit ervaren hebt in een reactie.

Lees ook:

Beeld © Josine Dee/Te Leuk Wonen

Eén reactie op “I’M BACK + Mijn grote keuken verbouwing (deel 1)”

 1. […] I’m back! + mijn grote keukenverbouwing (deel1) […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: