Mijn grote keukenverbouwing: wat er tot nu toe aan vooraf ging (deel 3)

6 minuten

In deel 3 van Mijn grote keukenverbouwing zien en lezen jullie wat er allemaal tot nu toe aan vooraf ging. Van het verwijderen van de keuken, freeswerk voor de elektra en stucwerk.

 

21 augustus: De “oude” keuken is verwijderd

 

Op 21 augustus werd de “oude” keuken eruit gehaald. En hierbij komt dan ook meteen de allereerste tip: probeer je keuken via Marktplaats te verkopen, maar wees hierbij wel heel eerlijk. Hoeveel zou jij zelf bijvoorbeeld voor je oude keuken geven?

Het voordeel van je keuken verkopen via Marktplaats is dat je geen geld hoeft te betalen voor het verwijderen van de keuken. Voor het verwijderen van een keuken door een keukenboer betaal je gemiddeld al €100,- per meter. Maar je kunt je keuken ook laten verwijderen door een keukenveiling. Zij kopen je keuken op en verkopen hem dan weer door. Ze komen dan je keuken professioneel verwijderen en de boel wordt bezemschoon achter gelaten.

In ons geval hadden we handige mensen die de keuken er in een ochtend al uit hadden.

Wat we ook hebben gedaan, is bepalen waar precies te overige stopcontacten dienen te komen. We hebben alles precies uitgemeten en ingetekend op de muur. Ook hebben we de maten erbij gezet. Op deze manier is het ook makkelijk om ter plaatse uit te leggen aan de elektricien wat je precies waar wilt hebben.

 

23 augustus: Andere vloer kiezen

Op een dag werden wij gebeld dat de nieuwe vloer waarschijnlijk niet op tijd zou komen. Het schip waar de vloer mee werd verscheept had vertraging. Om te voorkomen dat er straks misschien geen vloer kon worden gelegd op de datum van planning, hebben wij op 23 augustus alternatieve stalen kunnen zien voor een andere vloer. En wat bleek; we hebben een nog mooiere vloer uit kunnen kiezen dan dat we hadden. Een geluk bij een ongeluk!

 

De vloer die we eerst uit hadden gekozen was van VTWonen in de variant Noble Sun Kissed. Nu hebben we voor Therdex gekozen in de kleur 6544. Een mooie PVC Hongaarse Punt vloer met her en der een aantal noesten. De nieuwe vloer past nog beter bij de keukenfronten en de nieuwe muurkleur. Eerst wilden we dezelfde kleur (Spiced Honey) op de muur houden, maar ik ben toch gezwicht voor een andere kleur. Welke kleur het dan wel wordt, dat verklap ik nog niet.

Links zie je de kleur Sunkissed van VTWonen. En rechts zie je de kleur 6544 van Therdex.

 

29 augustus: voorbereiding elektra en leidingwerk

 

Op maandag 29 augustus kwamen de aannemer en de loodgieter voor de voorbereidingen van de elektra en het leidingwerk.

 

Op bovenstaande foto´s zie je wat voorbereiding qua freeswerk voor het leidingwerk, de aansluitingen voor de vaatwasser en de boiler van de Quooker. Ook zie je freeswerk voor wat extra dubbele stopcontacten en freeswerk voor aansluitpunten voor de inductiekookplaat, de oven, de warmhoudlade, de koelkast en de vriezer. De bedrading die je helemaal bovenaan ziet uit de muur, die zijn voor de spots in de koof.

 

Voor in het toekomstige eetgedeelte hebben we gekozen voor een aantal dubbele stopcontacten. Dit is superhandig voor als je aan de eettafel wilt werken met je laptop. Door de extra stopcontacten kun je met meerdere personen tegelijkertijd aan de eettafel werken en tegelijk je laptop opladen als dit nodig is.

Hierboven zie je de wand waar de oven en de inductieplaat zat. Op deze wand komen twee dubbele stopcontacten.

 

De thermostaat en de bediening van de mechanische ventilatie worden verplaatst links om de hoek. Er komt namelijk een stalen schuifdeur, omdat de huidig deur een openslaande deur was. De neemt teveel ruimte in beslag vanwege de draaicirkel. Deze komt dan te dicht op te keuken. Met een schuifdeur bespaar je die ruimte.

30 augustus: voorbereiding elektra en leidingwerk

Op bovenstaande foto zie je dat het leidingwerk weer wat gevorderd is.

Dit is het freeswerk voor de thermostaat en de bediening van de mechanische ventilatie.

 

Op bovenstaande foto zie je de “oude” bediening van de mechanische ventilatie en de thermostaat. Deze worden dus verplaatst links om de hoek. De schakelaars van de lichtpunten worden ook allemaal aangepast zodat deze dimbaar worden. Helemaal boven zie je nog een sleuf. Deze is voor de bedrading voor de elektra voor de cilinder wandspots.  Op de foto recht zie je ook deze sleuf. Aan de rechterkant van de stalen schuifdeur komt ook eenzelfde cilinder wandspot.

 

Ook zie je op de rechter foto een extra punt voor een schakelaar. Dit punt gaat naar een wandlamp die in de hoek van de kamer komt naast de piano. Op onderstaande foto zie je waar de lamp komt de hangen. Hij komt dus aan de rechterkant van het grote raam in de woonkamer.

Hier is nog wat freeswerk te zien voor de aansluitingen van o.a. de tv, de mediabox en de PS5.

 

31 augustus: voorbereidingen elektra en leidingwerk gereed en begin voorstrijk voor stucwerk

Op bovenstaande foto is te zien dat het leidingwerk nu gereed is. Op onderstaande foto’s zijn een aantal muren en wanden te zien die al in de voorstrijk staan voor het stucwerk.

 

1 september: voorstrijkwerk en nieuwe hoekprofielen

Op 1 september is de stukadoor verdergegaan met het voorstrijkwerk voor het stucwerk en zijn er nieuwe hoekprofielen geplaatst.

 

8 september: gat voor mechanische ventilatie, gasleiding afgedopt, elektra en start stucwerk

Op donderdag 8 september is er een gat gemaakt voor de mechanische ventilatie. Ook is de gasleiding afgedopt, zodat ook die wand gestukt kan worden.

Verder is het werk voor de elektra weer wat gevorderd.

Er zijn een aantal wanden gestukt.

En alles wordt telkens netjes achtergelaten.

 

9 september: vorderingen stukwerk

Op 9 september is het stukwerk weer wat gevorderd. Alle wanden, muren en het plafond worden gestukt. Het bleek namelijk ook dat het huidige stukwerk niet goed gedaan was, dit was niet recht op een aantal muren en op 1 wand was het zelfs gegolfd.

 

10 september: plafond stucen

De volgende dag kwamen ze met zijn tweeën, want deze dag zou het plafond worden gestukt. Zoals je kan zien is dit perfect gelukt en alles ziet er mooi strak uit.

 

12 september: laatste muren stucen

Deze dag was de laatste dag van het stucen en zijn de overige muren nog gestukt.

Er is een bouwdroger neergezet om het droogproces te versnellen. De bouwdroger heeft 2 weken gestaan en toen was het stucwerk droog, op een paar plekjes na. Deze waren van de gasleiding en een aantal stopcontacten die dicht moesten. Hier zat het stucwerk er natuurlijk dikker op. Deze plekken hebben we nog een paar dagen laten rusten en toen waren ook deze droog.

 

Dit is de verbouwing tot nu toe. In het volgende blogartikel komen de kleurkeuzes uitgebreid aan bod.

 

Lees ook:

Beeld © Josine Dee/Te Leuk Wonen

 

 

Eén reactie op “Mijn grote keukenverbouwing: wat er tot nu toe aan vooraf ging (deel 3)”

  1. […] Mijn grote keukenverbouwing: wat er tot nu toe aan vooraf ging (deel 3) […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: