Droogbloemen trend + tips om zelf bloemen te drogen

3 minuten

We kunnen er vandaag de dag niet meer omheen; droogbloemen zijn al een tijdje een trend. En dat is niet zo gek, want je kunt er van alles mee. Zo kun je ze als een boeket in een vaas zetten. Je kunt enkele takken bij elkaar zetten, of juist losse takken neerzetten in bijvoorbeeld een blokje klei. Maar je kunt er ook mee bloembinden en bloemschikken. Zo kun je de mooiste kransen maken van gedroogde bloemen of takken. En je kunt zelfs bloemstukjes maken met droogbloemen in steekschuim, ook wel oase genoemd. Let er wel op; dit steekschuim is grijs en speciaal voor droogbloemen geschikt. Je kunt dit steekschuim ook gebruiken voor zijde bloemen. Verder kun je bloemen zelfs nog plat drogen en inlijsten en aan de muur hangen, kortom; je kunt er alle kanten mee uit!

Vooral de pampasgrassen vliegen je om de oren. Deze grassen hierboven op de foto heb ik zelf geplukt langs het spoor. Ik heb weleens overwogen om ze te kopen in de winkel, maar dan betaal je zo zo’n 7 a 10 euro per stuk. Dat vind ik toch best prijzig. Ik heb ze toen samengebonden als bosje en op de zolder op de kop aan een touwtje laten drogen. Dit heeft 2 dagen geduurd, toen waren ze helemaal goed opgedroogd. Ze waren namelijk helemaal nat en het had ook zelfs gevroren toen. De pluimen waren helemaal recht omhoog aan elkaar vastgeplakt toen. Tijdens het droogproces ging ik tussendoor ook stiekem kijken. Dat vond ik toen wel spannend, omdat ik dacht dat de pluisjes er allemaal af zouden vallen. Toen ze helemaal na die 2 dagen waren opgedroogd heb ik ze weer los knipt van het bosje en in een vaas gezet. Daarna heb ik ze nog voor de zekerheid ingespoten met haarlak. Dit om de vorm en de kleur zo lang mogelijk te behouden. Ik ben onwijs blij met het eindresultaat en wil volgend jaar wat siergrassen in de tuin planten om ze zo nu en dan te snoeien en te gaan drogen.

Wat je ook kunt doen, als je geen bloemen in je eigen tuin hebt staan en er staat niks in de buurt wat kan of mag plukken, dat je naar de bloemist gaat en daar bloemen koopt. Die kun je vervolgens thuis gaan drogen.

Je kunt ze samenbinden met touw tot een bosje en hangend op de kop laten drogen, zoals ik had gedaan met de siergrassen. Laat ze drogen op een droge, donkere plek. Op een donkere plek behouden de bloemen het beste hun kleur.

Je kunt ze drogen met een bloemenpers. Dan worden ze plat en kun je ze bijvoorbeeld inlijsten of gebruiken om cadeautjes mee te versieren. Je legt de bloemen tussen keukenpapier en vervolgens tussen de bloemenpers. Het mooiste resultaat krijg je als je de bloem zo snel mogelijk, dus vers, hier tussen gaat drogen. De kleuren zullen heel iets vervagen. Vergeet niet om overtollig blad te verwijderen.

Je kunt de bloemen, daarna in een vaas of in kleiblokjes steken en mooi neerzetten.

Hier hebben ze twee grote gedroogde takken met besjes in een vaas gezet. De takken staan scheef, wat een leuk speels en natuurlijk effect geeft. Voor het mooiste effect gebruik je takken die qua lengte verschillen.

Ik ben heel benieuwd of jullie ook zelf bloemen drogen of dat jullie ze gewoon in de winkel kopen.

 

Beeld © Josine Dee/Te Leuk Wonen

3 reacties op “Droogbloemen trend + tips om zelf bloemen te drogen”

  1. Gave blog, vooral ook de foto van het traditionele droogproces!

    Groetjes Marloes

    1. Hi Marloes, dankjewel voor je lieve reatie!

  2. […] Droogbloemen trend + tips om zelf bloemen te drogen […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: