Zelf je kerstboom tot in de puntjes versieren met deze 5 magische tips!

Zelf je kerstboom tot in de puntjes versieren met deze 5 magische tips!

11 december 2020 1 Door teleukwonen

Over niet al te lange tijd is het alweer Kerst. Misschien heb je jouw boom al staan, misschien ook niet? In dit artikel geef ik 5 tips over hoe je zelf je kerstboom prachtig kan versieren en waar je op moet letten als je een boom aanschaft.

1. Een echte of een nepperd?

Dit is heel persoonlijk. Zelf heb ik een nepperd, een kunstkerstboom dus. Velen zullen dit misschien kitscherig vinden maarja, kerst is eigenlijk een grote kitsch toch?! Daarnaast is een kunstkerstboom duurzaam; als de kerst voorbij is gooi je hem immers niet weg, wat met een echte kerstboom vaak wel gebeurt. En niet geheel onbelangrijk; de naalden vallen ook niet uit bij een kunstkerstboom.

Mocht je trouwens een kunstkerstboom willen aanschaffen, kies er dan eentje zonder vaste lichtjes in de boom. Je kunt namelijk bomen kopen met de verlichting er al in, maar als er een lichtje kapot gaat, moet je de hele boom vervangen.

 

2. De kerstboom opzetten

We weten allemaal wel denk ik hoe we een echte kerstboom neer moeten zetten. Je vult het waterreservoir van de kerstboomvoet met water en zet daar de boom stevig in vast door middel van de schroeven.

Bij een kunstkerstboom gaat het net even wat anders. Zo’n boom bestaat meestal uit meerdere delen. Je hebt bomen waar je elke tak apart aan moet bevestigen, maar je hebt ook bomen die bijvoorbeeld uit 4 delen bestaan waar de takken al aan zitten. Je begint met de voet en zet daar het eerste deel in. Deze zet je vast met de daarbij behorende schroeven. Daarna kun je de volgende delen bevestigen tot je bij de top bent. Vervolgens vouw je van onder naar boven de taken uit. Dit kun je het beste per rij doen. Je vouwt de takken in een soort vorm van een “handje”. De puntjes van de takken kun je een beetje ombuigen zodat ze naar boven wijzen. Op deze manier ziet het er heel natuurlijk uit.

De kerstboomvoet kun je camoufleren met een mand of zoals in mijn geval met een bontje. Het bontje kun je met wat vouwen eromheen draperen, zodat het er niet te stijfjes uitziet.

 

3. Verschillende soorten ornamentjes en hangertjes

Je hebt verschillende soorten ornamentjes en hangertjes. Ook dit is heel persoonlijk. Je hebt glazen, kunststof, metalen of houten versiering. Zelf heb ik alle versiering van kunststof, metaal en wat veren. Dit heb ik bewust zo gekozen vanwege de kinderen. Mocht er iets op de grond vallen, dan is het niet direct kapot.

 

4. Kerstverlichting in de boom aanbrengen

Als je de boom hebt opgezet is de volgende stap om de lichtjes erin aan te brengen. Je hebt verschillende soorten verlichting. Ik heb zelf gewoon de traditionele kerstverlichting. Maar je hebt ook bijvoorbeeld clusterverlichting en verlichting in verschillende kleurtjes. En er bestaat zelfs ook al slimme kerstverlichting, de zogenaamde Smart kerstboomverlichting, die je kunt bedienen via een app. Je kunt dan de kleurtjes aanpassen en eventueel de muziek.

 

Om de verlichting aan te brengen zorg je ervoor dat de slinger netjes is opgerold en dat deze niet in de knoop zit. Voor je begint test je eerst of de lampjes het (nog) doen door de stekker in het stopcontact te steken. Als ze het doen kun je beginnen. Je begint onderaan en haalt het snoer tot het punt af waar de lampjes beginnen. Je brengt een gedeelte van de slinger (bijvoorbeeld 20 cm) aan op de uiteinden van de takken, vervolgens werk je een gedeelte naar binnen richting de stam van de boom en daarna weer terug naar de uiteinden van de takken. Dit herhaal je spiraalsgewijs omhoog totdat je bij de top van de boom bent. Schat goed in hoeveel je qua lengte van de slinger hebt, zodat je niet tekort komt. Als je tekort komt maak je de afstanden tussen de spiralen groter. Mocht je bovenaan bij de top zijn gekomen en je hebt nog wat slinger over, dan kun je spiraalsgewijs terug naar beneden werken. Door de lampjes op deze manier in de boom te verwerken, creëer je meer diepte in de boom.

 

5. Kerstversiering in de boom hangen

Je kunt de versiering ophangen met touwtjes of met haakjes. De grote en niet breekbare versiering hang je onderaan en de kleinere hang je bovenaan. Werk per kleur en item en verdeel dit goed over de gehele boom. Let er op dat vormen en kleuren goed verdeeld zijn over de hele boom. Net als bij de verlichting kun je ook de versiering wat verder naar binnen in de boom hangen voor meer diepte effect.

Naast de hangers heb je ook versiering met clips. Deze kun je op de takken bevestigen door middel van het clipje die vaak onderaan de versiering zit.

 

Tot slot kan je nog met een thema werken. Zelf houd ik erg van bloemen, planten en vogeltjes. Dit zie je dan ook terug in mijn boom, door onder andere,

  1. De kleuren van de kerstballen; groen en bruintinten,
  2. de dennenappels in dezelfde kleuren als de kerstballen,
  3. de roosjes,
  4. en natuurlijk de vogeltjes.

Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tips en ik ben heel benieuwd of jullie ook met een speciaal thema werken. Laat het me vooral even weten in een reactie hieronder dit artikel!

 

Lees ook:

Beeld © Josine Dee/Te Leuk Wonen