Hoe ik mijn planten in mijn woonkamer style + tips hoe je dit zelf kan doen

6 minuten

Zelf ben ik gek op planten! Tegenwoordig kun je ook niet meer zonder vind ik. Planten zijn een echte must voor je interieur. Ze laten de ruimte meer “leven”.  Maar hoe style je nou al die verschillende planten in je woonkamer? En hoe zorg je er voor dat het niet te overkill wordt? Of juist te saai? In dit artikel deel ik al mijn tips om dit te voorkomen, plus een wel hele waardevolle tip waar echt iedereen wat aan heeft!

Tip 1: Verschillende soorten en maten potten

Zelf houd ik erg van kleur. Als je hier zelf ook van houdt, kun je kijken welke soorten kleuren in je huis voorkomen en die voor de potten kiezen. Overdrijf het niet, kies voor 3 tot maximaal 5 verschillende kleuren. Je kunt ook kiezen voor verschillende tinten, bijvoorbeeld verschillende groentinten of blauwtinten. Of een pot met verschillende kleuren en dan meerdere kleinere potjes met de tinten uit die grote pot. Zo blijft het toch een geheel bij elkaar.

Zo heb ik verschillende potten in groen-, bruin- en beigetinten. Ik wissel soms af met verschillende accentkleuren; bijvoorbeeld, rood of roze. Aan de wand heb ik bijvoorbeeld allemaal dezelfde potjes in allemaal verschillende groen- en bruintinten.

Als je niet zo van kleur houdt, zou ik alle potten van 1 soort materiaal nemen, bijvoorbeeld terracotta of steen. En dan alle potten in dezelfde kleur, maar wel in verschillende maten. Dat geldt trouwens ook als je van kleur houdt; ga altijd voor verschillende maten. Op die manier komt het geheel niet te stijfjes over.

Tip 2: Verschillende hoogtes van de planten

Zorg voor verschillende hoogtes van de planten. Ik houd er persoonlijk niet van als alles symmetrisch  is. Die tijd van twee dezelfde planten in dezelfde potten (eentje links en eentje rechts in de vensterbank) hebben we toch een beetje gehad. Als je bijvoorbeeld de planten in de vensterbank zet, begin dan niet netjes van hoog naar laag, of van laag naar hoog. Maar zet ze neer als een soort van “golfjes”. Bijvoorbeeld links eerst een hoge, daarnaast weer een wat kleinere, daar weer naast een iets hogere enzovoort. Kijk ook naar de verschillende hoogtes van de potten. Zo zal het geheel er natuurlijk en nonchalant uit zien.

Als je de planten op de grond zet kun je er ook voor kiezen om een aantal planten op een plantenstandaard te zetten of op een plantentafeltje. Op die manier krijg je ook verschillende hoogtes en creëer je een soort “diepte”. Je zet de planten dan neer net of ze een driehoek vormen als je er voor staat. Als je wilt dat niet alleen de planten de aandacht trekken, maar ook bijvoorbeeld een schilderij aan de muur, zet je ze zo neer dat de planten als een soort “lijn” naar het schilderij gaan. Je zet dan 1 plant op de grond, daar schuin achter een plant op een standaard en daar weer naast een plant op een nog iets hogere standaard. Zo wordt automatisch je blik naar het schilderij getrokken.

Nog wel een belangrijk aandachtspunt is dat je erop let dat de hoogte van de plant past bij de hoogte van de pot. De verhouding van de plant is ongeveer 1,5 keer de hoogte van de pot. Hangplanten zijn daarop wel een uitzondering. Deze mogen best wat langer zijn.

Tip 3: Een goede verdeling over de ruimte

Je kunt er voor kiezen om een heuse plantenhoek te creëren, maar zelf ben ik daar niet zo van. Je hebt dan alle planten in 1 hoek en in de rest van ruimte gebeurt er naar mijn idee dan niet zoveel. Alle focus ligt op die ene hoek. Op mijn salontafeltje staat nu 1 grote pannenkoekplant. In de vensterbank staat een groepje met verschillende plantjes in verschillende potjes. In de andere vensterbank staat 1 plant met daarnaast verschillende kleine potjes met stekjes erin. Aan de andere kant van de kamer staat de piano. Links daarnaast staat een grote bananenplant. Dit is een echte eyecatcher in de ruimte en daarom hoeven daar geen extra planten bij te staan. Net zoals de grote pannenkoekplant op het salontafeltje. Deze zijn beide apart al heel mooi om te zien en hebben verder geen extra andere planten eromheen nodig. Zo zorg ik er dus voor dat in elk hoekje van de ruimte wel een plant of een groepje planten staat.

Tip 4: Verschillende soorten planten

Kies voor verschillende planten en dan heb ik het voornamelijk over de bladeren. Dit zorgt namelijk voor afwisseling en zorgt ervoor dat het fascinerend blijft om er naar te kijken. Let er wel op dat je wel de juiste planten voor de juiste plek kiest. Je hebt bijvoorbeeld schaduwplanten, halfschaduwplanten en planten die graag in de zon staan.

En dan heb je nog bloeiende planten waar dus bloemen in kunnen komen. Dit kunnen grote bloemen zijn, zoals een Strelitzia of kleine bloemetjes, zoals bijvoorbeeld een Hoya.

Steeds vaker zie ik mensen kiezen voor planten zonder bloemen. De zin “Ik houd niet van planten met bloemen erin”, hoor ik best vaak. Wat sommige mensen niet weten is dat er in bladplanten ook bloemen kunnen komen. De Hosta is daar een heel goed voorbeeld van. Dit is wel een plant voor in de tuin. Maar er kunnen ook bloemen in bijvoorbeeld de pannenkoekplant komen. Waarom noemen ze het dan bladplanten, zul je misschien denken. Bladplanten worden gekweekt om de sierwaarde van hun blad. De plant is dan al mooi zonder bloemen.

Als je kiest voor bloeiende planten, let dan op welke kleur de bloemen worden en kijk of dit past bij de kleuren in je interieur.

En dan nog een hele belangrijke; er zijn ook giftige planten. Dit is goed om op te letten wanneer je kinderen of huisdieren in huis hebt. De Dieffenbachia is daar een goed voorbeeld van. Je zult van 1 hap niet direct dood gaan, maar het kan wel een branderig gevoel in je mond geven en je keel kan ervan gaan opzwellen.

Tip 5: Vergeet het plafond en de muren niet

Aan het plafond en aan de muur heb ik ook planten hangen. Deze opties worden nog weleens vergeten. Het grote voordeel van planten aan de muur en aan het plafond is dat je de vloer vrij hebt, waardoor de ruimte groter oogt. Een nadeel is dan weer dat de planten sneller uitdrogen, omdat warme lucht opstijgt. Afhankelijk van het soort kunnen ze dus vaker water nodig hebben.

Zo heb ik aan het plafond in de hoek van de woonkamer een hele grote vetplant hangen. Aan de muur boven de bank heb ik aan de muur 7 kleine potjes hangen met allemaal verschillende hangplantjes erin. Ze zijn nu nog wat klein, maar over een tijdje is dit één grote “waterval” aan groen.

Nu weet je hoe je jouw planten mooi kan stylen. Ben heel benieuwd hoe jullie dit hebben gedaan! Laten jullie het me even weten in een reactie?

Lees ook:

Beeld © Josine Dee/Te Leuk Wonen

3 reacties op “Hoe ik mijn planten in mijn woonkamer style + tips hoe je dit zelf kan doen”

  1. […] Hoe ik mijn planten in mijn woonkamer style + tips hoe je dit zelf kan doen […]

  2. […] ik van planten houd dat is jullie vast wel bekend. Ik schreef al eerder een blogartikel waarin ik vertelde hoe je jouw planten kunt stylen in je woonkamer. In dit artikel vertel ik je alles over hoe je jouw planten het beste kunt verzorgen en in leven […]

  3. […] Hoe ik mijn planten in mijn woonkamer style +tips hoe je dit zelf kan doen […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: